Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēde 27. februārī (2018)

27. februārī uz Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Finanšu un ekonomikas komitejas sēdi bija uzaicināti Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji, lai pārrunātu jautājumus par jaunajām kases aparātu lietošanas prasībām un VID veidoto Nodokļu maksātāju reitinga sistēmu, kā arī Finanšu ministrija pārstāvis, lai sniegtu informāciju par ministrijas plānotajiem grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) ieņēmumu prognozes noteikšanas kārtību.

Jautājums par VID jaunajām prasībām kases aparātu saslēgumam ar datoru un šo prasību attiecināšanu uz pašvaldībām tika aktualizēts jau gada sākumā. Pašvaldību ikdienas darbā izmantotā NĪN administrēšanas programma NINO vai grāmatvedības programma ir savienota ar kases aparātu, kas ļauj samazināt manuāli veicamā darba apjomu, taču no MK 11.02.2014. noteikumiem Nr. 95 izriet, ka attiecīgās programmatūras saslēgums ar kases aparātu atbilst integrētas informācijas sistēmas definīcijai, no kā savukārt izriet prasība katrai pašvaldībai attiecīgo programmas moduli sertificēt kopā ar iekārtu VID.

LPS gan VID Konsultatīvās padomes sēdē, gan vēstulē bija lūgusi VID sniegt skaidrojumu par pašvaldību tālāko rīcību esošajā situācijā, kā arī rosinājusi izstrādāt grozījumus MK 11.02.2014. noteikumos Nr. 95 un MK 11.02.2014. noteikumos Nr. 96, nosakot, ka jaunās kases aparātu tehniskās un lietošanas prasības neattiecas uz valsts un pašvaldību iestādēm, kas pieņem nodokļu un nodevu maksājumus, samaksu par iestāžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem vai citus valsts vai pašvaldību noteiktus maksājumus, taču atbilde no VID netika saņemta.

LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēdē VID Nodokļu kontroles pārvaldes Elektronisko kases aparātu kontroles un metodikas daļas galvenais nodokļu inspektors Jānis Skulte atsaucās uz MK 11.02.2014. noteikumu Nr. 95 84.punktu un norādīja, ka pašvaldības var nelietot kases aparātu, tai skaitā saņemot NĪN maksājumus skaidrā naudā. Šajā gadījumā pašvaldībai vienkārši ar printeri būtu jāizdrukā darījumu apliecinošs dokuments, ja darījuma partneris to pieprasa. Savukārt, ja pašvaldība izvēlas lietot kases aparātu, tad, kā norādīja J.Skulte, kases aparātam attiecīgi ir jāatbilst visām VID noteiktajām tehniskajām prasībām.

Kā norādīja komitejas dalībnieki, rosinājums attiekties no kases aparātiem nozīmētu, ka jāpasūta izmaiņas NINO vai grāmatvedības programmās, lai automātiski varētu izdrukāt darījuma apliecinošo dokumentu, kas atkal pašvaldībām prasītu papildu līdzekļus un laiku. Pēc diskusijām komitejas sēdē tika nolemts lūgt Finanšu ministriju un VID steidzamības kārtā sagatavot grozījumus normatīvajos aktos, kas paredzētu, ka jaunās prasības kases aparātiem neattiecas uz valsts un pašvaldību budžeta iestādēm. VID pārstāvis apliecināja, ka VID atbalstīs šādu LPS priekšlikumu.

VID Nodokļu administrēšanas risku vadības daļas Nodokļu maksātāju segmentācijas nodaļas vadītāja Marina Roja informēja LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēdes dalībniekus par VID darbu pie Nodokļu maksātāju reitinga sistēmas izveides. Projekts tiek veidots ar mērķi informēt nodokļu maksātāju par viņu saimniecisko darbību raksturojošo rādītāju atbilstību vispārējām ekonomiskajām tendencēm; pasargāt godīgus nodokļu maksātājus no neapzinātas biznesa sakaru dibināšanas ar negodprātīgiem komersantiem, kā arī motivēt nodokļu maksātājus sekot savai nodokļu samaksas disciplīnai. Izstrādājot Nodokļu maksātāju reitingu, tiks ņemti vērā tādi rādītāji kā nodokļu parādi, darba samaksa, finanšu rādītāji (rentabilitāte, likviditāte, finansiāla līdzsvara koeficients, visu saistību radītājs), reģistrācijas datu ticamība, nodokļu pārskatu iesniegšanas disciplīna, administratīvo pārkāpumu sodi nodokļu jomā. VID pārstāve aicināja pašvaldības sniegt priekšlikumus Nodokļu maksātāju reitinga sistēmas projekta uzlabošanai.

Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisare komitejas sēdē sniedza informāciju par plānotajiem grozījumiem MK 10.05.2016. noteikumos Nr. 292 “Nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu prognozes noteikšanas kārtība”. Tie paredz, ka turpmāk pašvaldībām informācija par aprēķināto NĪN prognozi nākamajam taksācijas periodam vairs nebūs jāsūta Finanšu ministrijai pa pastu vai elektroniski ar e-parakstu, bet gan jāiesniedz Valsts kases ePārskatu sistēmā. Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā jau šogad un attieksies uz NĪN prognozi 2019. gadam.

Vienlaikus I.Komisare norādīja, ka Finanšu ministrija ir saņēmusi apliecinājumu no SIA ZZ Dats, ka NINO programmā ir iespējams veidot NĪN prognozes datu eksportu uz ePārskatu sistēmu, un šīs izmaiņas programmā ministrija plāno nofinansēt no valsts budžeta līdzekļiem. Līdz ar to pašvaldībām, mainoties NĪN prognozes iesniegšanas veidam un formai, nebūs jāveic ne papildu darbības, ne jārēķinās ar papildu izdevumiem. Komitejas dalībnieki plānotās izmaiņas MK 10.05.2016. noteikumos Nr. 292 atbalstīja.

LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēdes videoieraksts pieejams šeit: http://www.lps.lv/lv/tiesraides-videoarhivs/videoarhivs/134-lps-finansu-un-ekonomikas-komitejas-sede-27-februari-2018.

 

Lāsma Ūbele,

Padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos           

Nodokļu maksātāju reitinga sistēma
Par plānotajiem grozījumiem Ministru kabineta 10.05.2016. noteikumos Nr.292 “Nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu prognozes noteikšanas kārtība”