Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS IT apakškomitejas sēde - Personu datu aizsardzības jautājumu problemātika (2017)

2016.gada 16.martā notika LPS IT apakškomitejas sēde, kurā izskatīja šādus jautājumus:

  1. Personu datu aizsardzības jautājumu problemātika
  2. Par Būvniecības valsts kontroles biroja projektu "Būvniecības procesu un IS attīstība (1.kārta)"; 
  3. Par pārstāvi dalībai ERAF Projekta uzraudzības padomes darba grupā.   

Par personu datu aizsardzības problemātiku

Sanāksmes dalībnieki rosināja Tieslietu ministriju paplašināt pretendentu loku, kas var iegūt personas datu aizsardzības speciālista kvalifikāciju, neierobežojot to tikai ar juridiskās un IT izglītības ietvaru, bet par pamatu ņemot zināšanas un praktiskā darba pieredzi, saglabājot akadēmiskās izglītības prasību. Kā arī veikt pasākumus apmācību iespēju paplašināšanā, lai tās nenotiktu tikai 5 mācību centros, bet sniegtu iespēju arī citiem akreditētiem mācību centriem brīvāk iesaistīties personas datu apstrādes speciālistu sagatavošanā.

TM pārstāve J.Macuka informēja, ka šie priekšlikumi jau šobrīd tiekot iestrādāti topošajā likumprojektā, kas aizstās spēkā esošo Fizisko personu datu aizsardzības likumu un tam pakārtotos Ministru kabineta noteikumus, kas saistīts ar jauno Eiropas savienību regulu prasību iestrādi nacionālajā likumdošanā. Paredzēts, ka jūnija mēnesī likumprojekts varētu tikt izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē, lai rudens sesijā tas nonāktu apspriedē Saeimā.

Par BIS projektu

Sēdes dalībnieki spraigās diskusijās apspriede projekta uzdevumus un problēmas, kas tieša veidā ietekmē BIS darbu, proti, būvniecības procesa normatīvā bāze, iepriekšējos gados pieļautās tehniskās sistēmas nepilnības un BIS sistēmas augstās tehniskās prasības.

Skaidrs, ka bez naudas veikt izmaiņas sistēmā nav iespējams. Lai saņemtu naudu ir jāvirza apstiprināšanai pieteiktais ERAF projekts, kura iesniedzēji nevar pilnā apjomā garantēt, ka tā realizācija pašvaldībām nesis tikai to labāko. Jau šobrīd ir skaidrs, ka pašvaldībām laika gaitā nāksies rēķināties ar papildus izmaksām, piemēram, jaudīgākas datortehnikas iegādē būvvaldes vajadzībām. Tāpat nav izslēgts, ka būs izdevumi par pašvaldību rīcībā esošu programmatūru pielāgošanu darbam ar BIS, lai informāciju nevajadzētu vadīt divreiz atšķirīgās sistēmās. Papildus tam, citos normatīvo aktu projektos, ir centieni uzlikt par pienākumu pašvaldībām vai tiek veikta samaksa par Valsts zemes dienesta pakalpojumiem.

Viss šo problēmu loks ir tik cieši saistīts, ka pārklāj viena ERAF BIS projekta ietvaru. Pēc VARAM ieteikuma LPS izmantos iespēju pievienot savam atzinumam, kurā BIS projektam tiek izvirzīti vairāki nosacījumi ar pašvaldību prasībām, pievienot arī Ministru kabineta sēdes protokola lēmumprojektu par būvniecības procesa un BIS projekta aktivitāšu saskaņošanu un konkrētiem uzdevumiem - atbrīvot no maksas pašvaldības par VZD sniegto informāciju, kuru pašvaldības pašas sagatavo, iesniedz VZD un atpakaļ nopērk par naudu.

Pēdējā jautājumā par deleģēto pārstāvi - apakškomiteja nolēma deleģēt LPS padomnieku Guntaru Krasovski ERAF Projekta uzraudzības padomes darba grupā ("Rīgas projekts"). 

Nākamā sēde iecerēta 6.aprīlī, plkst 10:00 - pamattēma - datu drošības tematikas apspriešana.

Sēdes vidoieraksts:

DVI prezentācija