Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Izglītības un kultūras komitejas sēdē apspriež karjeras izglītības jautājumus (2015)

Šonedēļ aizvadīta Latvijas Pašvaldību savienības Izglītības un kultūras komitejas sēde, kura šoreiz bija veltīta Karjeras izglītībai – Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātajiem normatīvajiem aktiem šajā jomā un nosacījumiem ES finansējuma apgūšanai Karjeras izglītībai.

Par precizēto plāna projektu “Karjeras izglītības īstenošanas plāns valsts un pašvaldību vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs 2015.-2020.gadam”, kas ir izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē un specifisko atbalsta mērķi “Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” komitejas sēdē ziņoja Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Informācijas un karjeras atbalsta departamenta direktore Aleksandra Joma un Valsts izglītības attīstības aģentūras Informācijas un karjeras atbalsta departamenta vecākā eksperte Nora Kalēja.

 

 VIAA pārstāve A. Joma sēdes ievadā uzsvēra karjeras izglītības nozīmi, uzsverot, ka atbalsts jauniešiem un viņu karjeras izvēlē un attīstībā ir atbalsts arī visas valsts uzplaukumam.

Karjeras jautājums ir īpaši aktuāls, ņemot vērā jauniešu bezdarbu, kas Latvijā ir 15%, bet Eiropā kopumā 20,7%. Notiek būtiski lielas izmaiņas darba tirgū, darba tirgus mainās, veidojas jaunas profesijas un pat ja nosaukums paliek iepriekšējais, profesiju saturs mainās.

“Lai jauns cilvēks saprastu, kā veidot savu dzīvi, kā izglītoties un ko darīt, lai nākotnē kļūtu nodarbināts, jo katra cilvēka mērķis ir izglītoties, iegūt darbu, lai nodrošinātu savu dzīvi,” uzsvēra A. Joma.

Turklāt karjeras jautājumi ir attiecas ne tikai uz indivīda izaugsmi, bet tas lielā mērā ietekmē arī valsts ekonomiku un uzlabo sociālās iekļaušanas jautājumus – jo vairāk cilvēku ir nodarbināti un ir sociāli aktīvi, jo valstī ir mazāk jātērē līdzekļi, lai nodrošinātu iztiku tiem, kas nav nodarbināti.

Plašāk ar informāciju var iepazīties VIAA prezentācijā un noskatoties komitejas sēdes videoierakstu.