Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

28. kongress

18. augustā Alūksnē aizritēja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 28. kongress, kurā piedalījās valsts augstākās amatpersonas, tika apstiprinātas piecas jaunas rezolūcijas, kā arī debatēti vairāki pašvaldībām aktuāli jautājumi. Šī kongresa moto bija: "Esiet kopā, un būsiet stipri!"

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis savā runā uzsvēra pašvaldību lielo nozīmi ikviena iedzīvotāja labvēlīgas dzīves veidošanā, kā arī izteica gandarījumu par redzēto reģionālajās vizītēs. "Kongresa sauklis ļoti labi sasaucas ar manis redzēto pašvaldībās, ka tikai vienotā un kopīgā darbā ir izaugsme. Īpaši vēlos uzslavēt uzņēmēju panākumus un iedzīvotāju iniciatīvas - tikai kopā mēs varam būt stipri un darīt visu iespējamo iedzīvotāju labā," uzsvēra R. Vējonis
Valsts prezidents pateicās LPS priekšsēdim Andrim Jaunsleinim par ilggadīgo darbu, pasniedzot Valsts prezidenta Cildinājuma rakstu. “Šo gadu laikā LPS ir kļuvis par nopietnu sadarbības partneru, par ko noteikti jāpateicas Andrim Jaunsleinim,” apsveicot uzsvēra prezidents.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, uzrunājot klātesošos, pauda viedokli, ka pašvaldību intereses vienmēr ir bijušas valsts interešu augšgalā. “Esmu atvedusi līdzi arī cildinājuma vārdus Latvijas Pašvaldību savienībai. Tās balss parlamentā vienmēr ir dzirdama skaidri un noteikti.”

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards savā runā nebija tik optimistisks, jo aizskāra tēmu, kuru pašvaldības neatbalsta, proti, jaunu teritoriālo reformu, kas, kā izteicās ministrs, nesīs lielas izmaiņas līdzšinējo 119 pašvaldību vietā atstājot tikai maksimums 30, kuras plānots saukt par apriņķiem.

"Ir pagājušas pašvaldību vēlēšanas, kurās iedzīvotāji mums ir dāvājuši uzticību. Tā ir jāvērtē visaugstāk. Vēlēšanās trešā daļa ir jaunpienākušie pašvaldību deputāti. Tā ir laba tendence - nāk jauni cilvēki ar citu skatījumu. Ideālais apvienojums veiksmīgai izaugsmei neapšaubāmi ir jaunība savienojumā ar pieredzi," savā runā pauda LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis, aktualizējot šī brīža svarīgākās problēmas, ar kurām saskārušās pašvaldības. Par tām plašāk iespējams uzzināt pievienotajā zem raksta A. Jaunsleiņa prezentācijā. 

Kongresā izskanēja LPS Revīzijas komisijas ziņojums, tika apstiprināti LPS Statūtu grozījumi, kā arī tika debatēts par vairākām šī brīža aktuālākajām problēmām, ar kurām saskaras pašvaldības. Tāpat tika apstiprināts jaunais LPS Valdes sastāvs. Par priekšsēža G. Kaminska vietnieku no novadiem tika apstiprināts Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis, vietnieks no pilsētām – Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.   

Kongresa dalībniekiem tika dāvināts LPS žurnāla “LOGS” speciālizdevums “Pašvaldības deputāta rokasgrāmata”, kurā apkopota svarīgākā informācija, kas būs vieds palīgs ikviena deputāta darbā. Šāds izdevums tradicionāli tiek izdots pēc katrām pašvaldību vēlēšanām. Ar šo izdevumu iespējams iepazīties šeit.

Plašāks apraksts par kongresa norisi un rezolūcijas pieejamas LPS interneta vietnē šeit.

Videoieraksts pieejams LPS Youtube video kanālā.

Latvijas Pašvaldību savienība saka sirsnīgu paldies Alūksnes novada domes priekšsēdētājam Arturam Dukulim un pašvaldības kolektīvam, kā arī Alūksnes Kultūras centra direktorei Sanitai Bērziņai ar kolektīvu par atbalstu kongresa organizēšanā. Īpašs paldies mazajām dziedātājām Elizabetei Baldiņai un Tīnai Sloģei, kā arī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestrim un tā diriģentam Sandoram Saulvedim Līviņam (defile vadītāja Ilze Līviņa).

Foto: Ojārs Martinsons

 

Andra Jaunsleiņa prezentācija par paveikto un aktuālākajām problēmām
Rezolūcija. Par nodokļu reformas negatīvās ietekmes kompensāciju pašvaldībām
Rezolūcija. Par pagastu centru savienojumu ar novadu un attīstības centriem
Rezolūcija. Par valsts budžeta saskaņošanu ar pašvaldībām
Rezolūcija. Par Eiropas Padomes monitoringu vērtējot pašvaldību demokrātiju Latvijā
Rezolūcija. Par skolu tīkla optimizāciju
Pielikums Rezolūcijai "Par nodokļu reformas negatīvās ietekmes kompensāciju pašvaldībām"
2.pielikums Rezolūcijai "Par nodokļu reformas negatīvās ietekmes kompensāciju pašvaldībām"