Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

“Par atbalsta sistēmas pilnveidi bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē”

2016. gada 10. oktobrī Latvijas Pašvaldību savienībā notika videokonference “Par atbalsta sistēmas pilnveidi bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē”.

Par iemesliem kāpēc bērniem veidojas saskarsmes un uzvedības grūtības un risinājumiem informāciju sniedza Nodibinājuma “Centrs Dardedze” valdes locekle Mag.SD. Laila Balode.

Savukārt, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Konsultatīvās nodaļas vadītāja Inga Millere pastāstīja, kā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu atbalstu līdz 2021. gada martam plāno pilnveidot atbalsta sistēmu bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē. Šobrīd jau ir izveidota Konsultatīvā nodaļa, kuras sastāvā ir dažādu jomu speciālisti. Nodaļas speciālistu uzdevums ir identificēt bērnu uzvedības traucējumus un saskarsmes grūtības, izstrādāt un īstenot atbalsta programmu 1000 bērniem ar saskarsmes grūtībām un uzvedības traucējumiem. Multidisciplinārā speciālistu komanda ļaus sekmīgāk identificēt uzvedības traucējumus un saskarsmes grūtības, kā arī noteikt nepieciešamos atbalsta pasākumus. Vienlaikus Konsultatīvās nodaļas speciālistu uzdevums ir nodrošināt atbalsta programmu uzraudzību un novērtēšanu, kā arī bērna tiesību aizsardzībā iesaistīto speciālistu konsultēšanu, sniedzot rekomendācijas 2250 speciālistiem un bērnu ar saskarsmes grūtībām likumiskajiem pārstāvjiem vai aprūpētājiem bērnu uzvedības korekcijai.

Konsultatīvās nodaļas speciālisti jau ir uzsākuši darbu pie sadarbības tīkla izveides kā arī ir uzsākuši darbu pie metodoloģijas izstrādes, ar kuras palīdzību diagnosticēt uzvedības traucējumu cēloņus un noteikt, kā palīdzēt tos diagnosticēt citiem speciālistiem un bērnu vecākiem.

Sanāksmē piedalījās arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšnieka vietniece Liene Kauliņa-Bandere un LPS Padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte.

Pašvaldību uzdotie jautājumi liecināja par to, ka plānotajā Atbalsta sistēmas pilnveidē bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē  ir daudz neskaidrību tāpēc Videokonferences noslēgumā tika nolemts pašvaldības informēt par “Atbalsta  sistēmas pilnveidi bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē”  ieviešanas gaitu un aktuālajiem jautājumiem un problēmām nākošā gada marta mēnesī.

Konkrētāku informāciju par konsultēšanas gaitu un pieteikšanās kārtību, var iegūt, zvanot pa tālruni 67359129, kā arī rakstot uz e-pastu: konsultativaiscentrs@bti.gov.lv.

 

Ināra Dundure

Padomniece izglītības, bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumos

Bērni ar saskarsmes un uzvedības grūtībām - iemesli un risinājumi
Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē