Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

D. Turlais Reģionu komitejā uzsver sadarbības lomu aizsardzības veicināšanai

Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā (RK) loceklis Dainis Turlais 23. janvārī Briselē notikušajā Ekonomikas politikas komisijas sēdē iepazīstināja RK locekļus un Eiropas Komisiju ar sagatavoto atzinuma projektu “Priekšlikums par Eiropas Aizsardzības fondu”.

Savā atzinumā, kas tapis laikā, kad pasaulē pieaudzis drošības apdraudējumu spektrs, Turlais uzsvēra nepieciešamību radīt drošu un stabilu sadarbības sistēmu aizsardzības nolūkos un operatīvi piedāvāt produktus un pakalpojumus konkrētam reģionam. “Lai panāktu lielāku Eiropas Savienības stratēģisko autonomiju un aizsardzības spējas, jāatbalsta mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) sadarbība un saikne starp pētniecību un izstrādi,” norādīja atzinuma autors.

Turlais tāpat izcēla finansējuma pieejamības nozīmīgumu MVU un Eiropas Savienības ārējo robežu reģionos Eiropas Aizsardzības fonda kontekstā: “Pakāpeniski jāapvieno labākās rūpnieciskās un tehnoloģiskās spējas, apzinoties, ka arvien vairāk inovāciju rodas MVU sektorā, kam nepieciešamas pārdomātas finanšu investīcijas. Būtu jāorganizē specifiskas konsultācijas konkrētu finanšu instrumentu izmantošanā, kā mazināt barjeras MVU investīciju saņemšanai.”

Atzinumā, kuru Dainis Turlais sagatavojis sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienības padomnieci uzņēmējdarbības jautājumos Dr. oec. Andru Feldmani, analizēts priekšlikums Eiropas Parlamenta un Padomes regulai par Eiropas aizsardzības rūpniecības attīstības programmas izveidi ar mērķi stiprināt ES aizsardzības rūpniecības konkurētspēju un inovētspēju (COM (2017) 294 final - 2017/0125 COD) un Komisijas paziņojums Eiropas Parlamentam, Padomei, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejai un Reģionu komitejai “Eiropas Aizsardzības fonda izveide” (COM(2017) 295 final).

Atzinumu “Priekšlikums par Eiropas Aizsardzības fondu” RK plānots pieņemt 22.–23. marta plenārsesijā.

Agita Kaupuža,

LPS pārstāvniecības Briselē vadītāja