Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

RK aicina stiprināt pašvaldības un iestāties pret populismu

6. februārī Briselē (Beļģija) notiekošajā Eiropas Reģionu komitejas (RK) Pilsoniskuma, pārvaldības, institucionālo lietu un ārlietu komisijas sanāksmē Latvijas delegācijas RK locekle, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa debatēs “Pārdomas par ES nākotni” aicināja meklēt metodes, kā iestāties pret populismu, stiprinot pašvaldības un dodot tām lielākas pilnvaras.

“Manā pašvaldībā ir spēki, kas nāk ar saukli “Mazāk ieguldiet betonā un dzelžos, vairāk - cilvēkos”. Tiek izmantots, ka vietējā vara ne vienmēr spēj izskaidrot iedzīvotājiem, ko tā dara. Bibliotēku un izstāžu zāļu būvniecība ir ieguldījums arī cilvēkos, kas šeit dzīvo. Mums jāmeklē veidi, kā pret šādiem uzskatiem iestāties. Būtu jāstiprina vietējās pašvaldības un jādod tām lielākas pilnvaras, jo tieši vietējā vara visvairāk sajūt, kas cilvēkiem vajadzīgs. Jebkuru lēmumu iespējams pieņemt tā, ka tajā tiek iesaistīti iedzīvotāji. Tikko iedzīvotājs jūtas iesaistīts, tas jūtas arī uzklausīts un atbalstīts,” uzsvēra Bērziņa.

Latvijas delegācijas locekle tāpat aicināja pašvaldību pārstāvjus strādāt ar mūsdienīgām metodēm un skaidri un saprotami informēt par pašvaldību darbu arī sociālajos tīklos, ko izmanto daudz jauniešu. Šim viedoklim piekrita arī Reģionu komitejas pirmais viceprezidents Markku Markkula, norādot, ka: “Jāstrādā vietējā mērogā, jāmēģina mainīt cilvēku domāšanu un jāiesaista jauni cilvēki. Ir lietas, ko nevarēs atrisināt no Briseles, tāpēc svarīgi strādāt vietējā līmenī.”

RK iesaistījusies diskusijā par Eiropas nākotni, darbojoties Eiropas Komisijas izveidotajā darba grupā par subsidiaritāti, proporcionalitāti un “Darīt mazāk, bet efektīvāk”, kuras darbības mērķis ir sniegt priekšlikumus, kā Eiropas Savienībā labāk īstenot subsidiaritātes un proporcionalitātes principus kompetenču piešķiršanā un īstenošanā. Reģionu komitejas priekšlikumi tiks ņemti vērā darba grupas gatavotajos secinājumos (tos plānots publicēt šā gada jūlijā), kā arī Eiropas Komisijas gatavotajā Baltajā grāmatā par Eiropas nākotni. Reģionu komitejas atzinumu par Eiropas nākotni plānots pieņemt 8. – 10. oktobra plenārsesijā.