Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas delegācijas loceklis RK iestājas pret mežu izciršanu

“Meži nedrīkst palikt par izcirtumiem. Tas nav tikai ekonomikas resurss, bet arī dzīvības jautājums dzīvniekiem. Tāpēc līdzsvaram jābūt saprātīgam un atbilstošam, novirzot pienācīgus resursus mežu uzturēšanai arī nākamajā plānošanas periodā pēc 2020. gada,” 9. martā Briselē notikušajā Eiropas Reģionu komitejas (RK) Dabas resursu komisijas sēdē uzsvēra Latvijas delegācijas RK loceklis, Mālpils novada domes deputāts Aleksandrs Lielmežs.

Diskusijā par atzinumu “ES meža stratēģijas vidusposma pārskatīšana” Lielmežs tāpat norādīja, ka jau patlaban pieejams Eiropas Savienības (ES) finansējums mežu saglabāšanai un atjaunošanai, taču ne visiem mežu īpašniekiem: “Tas nav taisnīgi, būtu jānovērš šķēršļi, kas liedz visiem mežu īpašniekiem iegūt atbalsta līdzekļus mežu atjaunošanai un kopšanai.” Latvijas delegācijas loceklis tāpat piebilda, ka pašvaldībām būtu vairāk jāmotivē uzņēmēji mežu racionālai, lietderīgai izmantošanai, daļu no iegūtajiem resursiem novirzot attiecīgajām pašvaldībām to attīstībai. “Citādi pašvaldībām paliek tikai izdangāti ceļi, un bieži atliek noraudzīties, ka paliek arī izdangāti meži, kas neliecina par ilgtspējīgas mežu politikas īstenošanu.” Domājot par nākotnes perspektīvām, Lielmežs rosināja apsvērt jautājumu ne tikai par CO2, bet arī skābekļa ražošanas kvotām.

Arī atzinuma “ES meža stratēģijas vidusposma pārskatīšana” sagatavotājs Osi Martikainens (Ossi Martikainen) savā uzrunā RK locekļiem vērsās pret mežu izciršanu: “Reformējot kopējo lauksaimniecības politiku, ir svarīgi paredzēt instrumentus, kas sniedz atbalstu meža nozarei lauku rajonos, piemēram, instrumentus mežu izciršanas novēršanai, mežu atjaunošanai un apsaimniekošanai, kā arī uzņēmējdarbības veicināšanai un nozares dalībnieku apmācībai.” Martikainens arī uzsvēra, ka  pašvaldībām meži ir nozīmīgs ilgtspējīgas ekonomiskās, ekoloģiskās un sociālās attīstības elements, tāpēc arī pašvaldībām aktīvi jādalās viedoklī, atjauninot ES meža stratēģiju.

Atzinumu plānots pieņemt 16.–17. maija RK plenārsesijā.