Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Komunikācijas nodaļas vadītājas tikšanās ar Eterbēkas pašvaldības izdevuma veidotājiem

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Komunikācijas nodaļas vadītāja Jana Bunkus Briselē tikās ar Eterbēkas (Etterbeek) pašvaldības Komunikācijas nodaļas speciālistiem, lai apspriestu pašvaldību izdevumu veidošanas un izdošanas pamatprincipus Beļģijā.

Eterbēkā dzīvo aptuveni 45 tūkstoši iedzīvotāju. Šajā novadā, līdzīgi kā daudzviet Latvijā, pašvaldības izdevums ir ar senām tradīcijām, tas iznāk divās valodās (kā zināms, Beļģijā ir trīs oficiālās valodas). Izdevums iznāk bez maksas un tiek piegādāts katrā pastkastītē. Beļģijā pašvaldību izdevumi visbiežāk iznāk vienu reizi mēnesī, tomēr pašvaldības pašas lemj, vai izdot biežāk. “Viss atkarīgs no novada lieluma. Ja vajadzīgs, papildus tiek izdotas ziņu lapas, kas parasti ir veltītas tam, lai aicinātu iedzīvotājus, piemēram, uz kāda projekta apspriešanu,” sarunā pastāstīja Eterbēkas pašvaldības Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Natālija Vensāna (Nathalie Vincent).

Beļģijā pašvaldību informatīvie izdevumi pilnībā ir pašvaldību pārraudzībā, to darbību neregulē neviens valsts likums. “Pašvaldības izdevums ir pašvaldības ikdienas darba un dzīves atspoguļojums, tikai pati pašvaldība zina, cik bieži, kādā formā, cik eksemplāros izdevums nonāk līdz iedzīvotājiem. Pašvaldībai ir jādara viss iespējamais, lai iedzīvotāji būtu maksimāli informēti,” teic N.Vensāna un piebilst, ka pašvaldības izdevuma izplatīšanā Eterbēkas pašvaldība, atbalstot sociāli atbildīgu rīcību, cenšas nodarbināt cilvēkus ar invaliditāti.

Agrāk Belģijā pašvaldību izdevumus koordinēja nevalstiskās organizācijas, tomēr, veicinot labas pārvaldības principus, pašvaldību izdevumu izdošana tagad pilnībā ir pašvaldību kompetencē.

Noslēgumā speciāliste pastāstīja, ka katru numuru pirms tā izdošanas apskata pašvaldības deputāti, kuri sniedz komentārus, kas konkrētajā izdevumā maināms vai uzlabojams, turklāt Eterbēkā deputāti aktīvi izmanto iespēju publicēties, tādejādi paužot savu viedokli un pastāstot iedzīvotājiem par paveikto.

 

Foto: Agita Kaupuža