Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas pašvaldības bažīgas par līdzekļu samazinājumu kohēzijas politikai

16. – 17. maijā Briselē (Beļģija) notikušajā Eiropas Reģionu komitejas (RK) plenārsēdē vietējo un reģionālo pašvaldību pārstāvji pauda atbalstu Eiropas Komisijas iecerei ilgtermiņa budžetā 2021. – 2027. gadam piešķirt vairāk līdzekļu izglītībai, pētniecībai un jauniešiem. Vienlaikus RK locekļi izteica bažas par Eiropas Komisijas priekšlikumu par 10% samazināt līdzekļus kohēzijas politikai, kas ierobežos iespējas mazināt vietējo un reģionālo pašvaldību sociālās un ekonomiskās atšķirības.

Eiropas Komisijas budžeta un cilvēkresursu komisārs Ginters Etingers RK locekļus aicināja nekoncentrēties tikai uz kohēzijas politiku. “Kohēzijas fondi ir svarīgi, bet tie nav vienīgie. Ir pētniecība, ko īsteno arī reģionos, tāpat robežu aizsardzība un migrācija. Ja mēs dubultojam finansējumu Erasmus +, tas ir jūsu bērniem, nevis Komisijas bērniem! Tāpēc, kad rēķiniet, neietveriet tikai struktūrfondus, jums jāņem vērā arī citas programmas, kas ir nozīmīgas jūsu ikdienas aktivitātēs,” uzsvēra Etingers.

Latvijas delegācija Eiropas Reģionu komitejā Briselē tikās arī ar Latvijas Republikas Pastāvīgās pārstāvniecības Eiropas Savienībā padomnieci ES fondu jautājumos Ievu Valtmani, kura delegāciju īsumā iepazīstināja ar Eiropas Komisijas priekšlikumu ilgtermiņa budžetam 2021.-2027.gadam, ar kuru tā nāca klajā 2. maijā. Valtmane aicināja pašvaldības aktīvi iesaistīties viedokļa paušanā par nozarspecifisko finanšu programmu priekšlikumiem, ar kuriem Eiropas Komisija nāks klajā maija beigās un jūnijā.

Latvijas delegācijas RK vadītāja vietnieks un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis sarunā ar Latvijas Republikas Pastāvīgās pārstāvniecības pārstāvi uzsvēra nepieciešamību sadarboties valsts un pašvaldību argumentācijas izvēlē sarunās ar Eiropas Komisiju un Eiropas Reģionu komitejā, lai Latvijas viedoklis izskanētu spēcīgāk. Tā, piemēram, 6. jūnijā plānotajā RK Teritoriālās kohēzijas politikas komisijas sēdē plānotas pirmās diskusijas par dokumentu kopumu attiecībā uz daudzgadu finanšu shēmu 2021.–2027. gadam, par ko Latvijas delegācijas pārstāvji debatēs varēs paust viedokli. “Latvijas Pašvaldību savienība pēdējās nedēļās izmanto iespēju paust nostāju par publicētajiem Eiropas Komisijas priekšlikumiem dažādās institūcijās un sanāksmēs Latvijā un Eiropā. Patlaban mēs gaidām Eiropas Komisijas gatavoto nozaru regulu publiskošanu, lai precizētu mūsu pozīciju un vēl noteiktāk argumentētu mūsu vajadzības un intereses,” uzsvēra Kaminskis.

Latvijas delegāciju Eiropas Reģionu komitejā šajā plenārsēdē pārstāvēja Latvijas delegācijas Reģionu komitejā vadītāja vietnieks Gints Kaminskis, Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere, Mālpils novada domes deputāts Aleksandrs Lielmežs, Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, Jēkabpils pilsētas domes deputāts Leonīds Salcevičs, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, Ventspils pilsētas domes priekšs. 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš.

Komisārs Etingers RK plenārsēdes dalībniekiem pauda vēlēšanos panākt vienošanos par ilgtermiņa budžetu 2021. – 2027. gadam vēl pirms 2019. gadā plānotajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām, lai nodrošinātu Eiropas Savienības atbalsta iedzīvotājiem un uzņēmējiem nepārtrauktību. Šis ir tikai sarunu sākums, kad samazinājums kohēzijas politikai vēl nav precīzi zināms. Tāpēc patlaban vēl nav skaidrs, vai varam būt optimistiski un uzskatīt, ka ūdensglāze ir puspilna, vai pesimistiski un pieņemt, ka glāze ir pustukša.