Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

EK: ES fondu atbalsta intensitāte Latvijai nākamajā plānošanas periodā nesamazināsies

6. – 7. jūnijā Sofijā (Bulgārija) notikušajā Eiropas Reģionu komitejas (RK) Teritoriālās kohēzijas politikas komisijas (COTER) sēdē un konferencē “ES ilgtermiņa budžeta ietekme laikaposmā pēc 2020. gada uz vietējām un reģionālajām pašvaldībām” pašvaldību līderi aicināja nodrošināt pietiekamu finansējumu Kohēzijas politikai nākamajā plānošanas periodā. Vienlaikus vietējo un reģionālo pašvaldību pārstāvji uzstāja, ka atšķirību samazināšanai starp reģioniem jābūt galvenajam Kohēzijas politikas mērķim, aktīvi iesaistot pašvaldības.

 LPS jau rakstījusi, ka maijā notikušajā RK plenārsēdē pašvaldību līderi pauda bažas par Eiropas Komisijas priekšlikumu par 10% samazināt līdzekļus kohēzijas politikai, kas ierobežos iespējas mazināt vietējo un reģionālo pašvaldību sociālās un ekonomiskās atšķirības. COTER komisijas sēdē Eiropas Komisijas pārstāvji iepazīstināja pašvaldību politiķus ar detalizētāku informāciju par nākamo plānošanas periodu, tostarp par iespējamo piešķīrumu katrai no dalībvalstīm. Atbilstoši Eiropas Komisijas sniegtajai informācijai Latvijai 2021. – 2027. gadā tie varētu būt EUR 4,3 miljardi (2018. gada cenās), kas būtu par 13% mazāk kā šajā periodā. Savukārt atbalsta intensitāte nākamajā plānošanas periodā Latvijā būtu tāda pati kā šajā.

Latvijas delegācijas RK vadītājs Andris Jaunsleinis norādīja, ka vietējām un reģionālajām pašvaldībām iespējams pat pie kopīgo līdzekļu nepalielināšanas sasniegt daudz labākus ilgtermiņa attīstības mērķus. “Tas panākams, ieviešot vienu regulējumu visiem fondiem, samazinot pārbaudes un izslēdzot dublēšanos, kā arī radikāli mazinot birokrātiju un vērtējot projektā izvirzītā mērķa sasniegšanu. Tas viss jākombinē ar lielāku vietējo un reģionālo pašvaldību ietekmi lēmumu pieņemšanā,” uzvēra Jaunsleinis.

Ar Eiropas Komisijas publicētajiem tiesību aktu priekšlikumiem var iepazīties Eiropas Komisijas mājaslapā. Ar vairākiem nozaru priekšlikumiem – par Eiropas Aizsardzības fondu un attīstības sadarbību - Eiropas Komisija plāno nākt klajā šonedēļ. RK līdz nākamā gada februārim sagatavos atzinumus par Eiropas Komisijas priekšlikumiem, savukārt Eiropas Komisija cer panākt vienošanos par visiem tiesību aktiem līdz nākamā gada maijā plānotajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

COTER sanāksmē Latvijas delegāciju pārstāvēja delegācijas vadītājs Andris Jaunsleinis, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais un Ventspils pilsētas domes priekšs. 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš.