Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ozolniekos prot sadarboties

2016. gada “izbraukumu sezonu” Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) biedri 4. martā uzsāka Ozolnieku novadā, turklāt tik kuplā pulkā (vairāk nekā 150 dalībnieku!), ka mājiniekiem lika saspringt, lai Tautas nama mājīgajās, bet ne bezizmēra telpās visi justos gaidīti un ērti. Paldies mājiniekiem, kam uzņemšana izdevās godam, galvenokārt tāpēc, ka rūpes vietējie pildīja vienotā sadarbības komandā – ar patiesu prieku un, nešķirojot viesmīlības pienākumus, sākot ar  mazajiem kārtības rūķētājiem līdz novada vadības duetam. Par to Ozolniekos ir īpašs stāsts, jo domes priekšsēdētājs Pēteris Veļeckis ilgus gadus vadīja, uzticīgi sekojot LPIA devīzei: “Gods kalpot izpilddirektoriem!”, bet tagad kļuvis par novada galveno personu, kas lietpratīgāk nekā citviet spēj sadarboties ar izpilddirektoru Jāni Poču. Iecirtīgai robežšķirtnei starp lēmējvaru un izpildvaru Ozolniekos nevar būt vietas. To ciemiņi izbaudīja pat negaidītā rakursā – vētrainu aplausu pavadībā ģitāras un trombona “duets” aizrautīgi nospēlēja visiem zināmo “Those were the days”.

LPIA izbraukuma seminārs bija īpašs arī tāpēc, ka izpilddirektoriem nācās pieņemt atbildīgu lēmumu – balsot par izmaiņām LPIA Nolikumā. Vienbalsīgi akceptēto precizējumu nepieciešamību diktēja dokumentā līdz šim nepiefiksētās izmaiņas:

  • pēc 2009. gada mainījās pašvaldību struktūra, Latvijā ieviests eiro;
  • iepriekš nebija skaidri formulēta LPIA institūciju ievēlēšana (Valdi arī turpmāk vēlēs pēc reģionālā principa, kā tas notiek jau no 2009. gada) un darbība;
  • oficiāli vajadzēja precizēt pārstāvniecību balsošanai;
  • Nolikumā nebija noteikta sanāksmju un semināru kārtība;
  • par biedru maksas iespējamām izmaiņām lems LPIA sapulce, ne biežāk kā reizi divos gados.

Izskaidrojums semināra dalībnieku lielajam skaitam ir pavisam vienkāršs – iecerētā tematiskā daudzpusība daudzus izpilddirektorus mudināja Ozolniekos ierasties kopā ar šo jomu speciālistiem.

Veselība. Veselības ministrijas Investīciju un Eiropas Savienības fondu uzraudzības departamenta ESF plānošanas, izvērtēšanas un uzraudzības nodaļas vecākā referente Kristīne Karsa skaidroja, kā pašvaldības varēs uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem, jo īpaši sociālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem. Arī to, kāpēc pašvaldībām svarīgi iesaistīties Nacionālajā veselīgo pašvaldību tīklā.

Jaunatne. Ozolnieku novads atrodas blakus Jelgavai, kas pērnā gada nogalē tika nominēta “Latvijas Jauniešu galvaspilsētas 2016” godam. Tāpēc IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta pārvaldes vecākā referente Marika Arkliņa izpilddirektorus iepazīstināja ar Latvijas jaunatnes aktuālo statistiku un problēmām, bet Jelgavas pilsētas domes Sabiedrības integrācijas pārvaldes jaunatnes lietu speciāliste Jeļena Grīsle atklāja, kādas aktivitātes paredzētas “jauniešu galvaspilsētā”, liekot uz brīdi justies jaunam ikvienam zālē sēdošajam.

Darba tiesiskās attiecības. Šis temats bija likumsakarīgs turpinājums LPIA februāra sanāksmei, jo diskusijās ar Valsts kontroles un KNAB pārstāvjiem tomēr palika līdz galam nenoskaidroti jautājumi. Valsts darba inspekcijas Darba aizsardzības nodaļas vadītāja Sandra Zariņa iepazīstināja ar veikto pārbaužu rezultātiem darba tiesisko attiecību jomā, kā arī atklāja visai skumjo statistiku par nelaimes gadījumiem darbavietās un to cēloņiem. Atsevišķus riskus norādīja VDI Zemgales reģionālās pārvaldes vadītājs Valdis Dūms, bet Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode aicināja preventīvi sadarboties ar inspekciju, lai precīzi ievērotu darba tiesisko attiecību jautājumus. Viņa norādīja uz izmaiņām, kas pēdējā laikā stājušās spēkā darba likumdošanā. Tomēr pat pēc aktīva “jautājumu un atbilžu seansa” palika dažas pretrunas ar februārī dzirdēto.

Ugunsdrošība. Februāra sanāksmē ieskanējās bažas arī par nesaprašanos ar ugunsdrošības inspektoriem, tāpēc, operatīvi reaģējot uz “tautas balss” prasībām, seminārā bija uzaicināts VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš, kas uzklausīja saviem kolēģiem adresētos pārmetumus un centās skaidrot situāciju.

Civilā aizsardzība. Pašvaldībām joprojām ir daudz iebildumu pret topošo “Civilās aizsardzības un katastrofas pārvarēšanas likumu”. VUGD Civilās aizsardzības pārvaldes nodaļas priekšnieks Ivars Nakurts centās skaidrot ne tikai situāciju civilās aizsardzības jomā, bet arī likuma tapšanas nianses. Acīmredzot pēc likuma pieņemšanas būs vēlreiz jātiekas ar izpilddirektoriem.

Pēc tematiski daudzpusīgā semināra diskusijās iekarsušos prātus tīkami atslogoja mājinieku ieplānotie Ozolnieku novada apskates objekti – Jāņa Čakstes atdzimušās dzimtas mājas “Auči” un divi rosīgi pašmāju uzņēmumi. SIA “Poliurs” cauruļvadu un plastmasas cauruļu tirgū spējis noturēties jau desmit gadus, bet piecgadīgā “Nordic Homes” ražotās koka karkasu konstrukcijas, moduļi un paneļi pārtapuši privātmājās, sabiedriskajās ēkās un daudzstāvu namos Eiropas Savienības valstīs, galvenokārt Lielbritānijā, kur Liverpūlē par latviešu veikumu atgādina pat deviņstāvu studentu kopmītne.

Daina Oliņa