Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis iepazīstina ar jauno pedagogu atalgojuma modeļa projektu

27. aprīlī Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) notika Izglītības un kultūras komitejas sēde, kurā piedalījās Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāra vietniece Evija Papule, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas biroja vadītājs Andis Geižāns.

Ministrs pašvaldību vadītājus, vietniekus un pašvaldību pārstāvjus iepazīstināja ar Pedagogu atalgojuma modeli, pedagogu atalgojuma paaugstināšanai pieejamo finansējumu 2016. gada četriem mēnešiem un turpmākajiem gadiem, kā arī ar Izglītības un zinātnes ministrijas ieceri  par pirmsskolas pedagogu atalgojumu.

Saistībā ar pedagogu atalgojuma modeli pašvaldības atbilstoši grafikam tiksies individuāli ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbiniekiem. Kopīgi tiks aprēķināti finanšu resursi katras pašvaldības skolām, kas būs pieejami pedagogu atalgojumam, kā arī identificēs riskus, kas rodas saistībā ar jauno atalgojuma modeli.

Lai racionāli izlietotu finansējuma daļu, kas tiek novirzīta atbalsta personāla finansēšanai skolām, pašvaldības rosināja atļaut finansējumu sadalīt pašām pašvaldībām.

Lai ieviestu jauno pedagogu atalgojuma modeli, IZM Ministru Kabineta noteikumu grozījumus plāno izstrādāt līdz 2016. gada 31. maijam.

Asa diskusija izvērtās par pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu atalgojuma paaugstināšanu, jo ministrijas iecere ir atteikties turpmāk finansēt skolēnu brīvpusdienas skolēniem līdz 4. klasei no valsts budžeta. Šo finansējumu paredzēts novirzīt bērnudārzu skolotāju algu pieauguma kompensācijai. Pašvaldībām tādā veidā, kā tas ir ieplānots, ir nepieņemami. Līdz ar to pašvaldības lūdza Izglītības un zinātnes ministriju apkopot datus par katru pašvaldību, kādi finanšu resursi tiek novirzīti skolēnu ēdināšanai un cik papildus ir nepieciešams finansējums, lai paaugstinātu pedagogu atalgojumu pirmsskolas izglītības iestādēs atbilstoši pedagogu atalgojuma modelī plānotajam līmenim. Pašvaldības uzsvēra, ka pedagogu atalgojuma modelim ir jābūt ilgtspējīgam arī attiecībā uz pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu atalgojumu. Lēmums par pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu atalgojuma paaugstināšanas kārtību pašvaldībām un ministrijai ir jāpieņem līdz 2016. gada 30. jūnijam.

Izglītības un kultūras komiteju vadīja LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Ināra Dundure,

LPS Padomniece izglītības, bērnu, jauniešu un ģimenes jautājumos