Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Tehnisko problēmu komitejā plaši apskata salīdzināmo datu datubāzi BLIS

26. oktobrī Rundāles pagastā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Tehnisko problēmu komitejas sēde – seminārs par pašvaldību sadarbības tīklu un salīdzināmo datu bāzes izmantošanas iespējām.

Norway logo LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis, vērtējot NFI projekta sākotnējos izaicinājumus un rezultātus, atzina, ka pamatuzdevums šajā projektā – sadarbības tīklu izveidošana – pieredzes apspriešanai 44. projektā iesaistītās pašvaldībās ir sasniegts, nākamais uzdevums ir pilnveidot un attīstīt pašvaldību sadarbības tīklu, iesaistot tajā pēc iespējas vairāk pašvaldību un turpināt darbu pie datu bāzes pilnveidošanas.

Inga Vilka – SIA “ Publiskās pārvaldes konsultācijas” analizēja rezultatīvo rādītāju iegūšanas iespējas, izmantojot pašvaldību budžetu datus. Atzīstot, ka Latvijā pašvaldību budžeta veidošanā pamatā tradicionāla pieeja (struktūrvienību, bāzes budžets), parasti netiek izmantoti rezultatīvie rādītāji, trūkst salīdzināmu datu.  Norādot, ka gada publiskajā pārskatā izskaidrojot pašvaldības ieņēmumus un izdevumus, jāizmanto sabiedrībai izprotamas budžeta kategorijas un salīdzināmi rādītāji.

NFI projekta datu bāzes administrators Jānis Upenieks iepazīstināja ar informācijas sistēmas BLIS (BenchLearning Information System, https://blis.lps.lv/lv/) izmantošanas iespējām – analizējot centralizēto eksāmenu vērtējumi pa mācību priekšmetiem un eksāmenu rezultātus.

Savukārt LPS padomnieks Aino Salmiņš prezentēja datu bāzi par pašvaldību autoceļu finansējumu. Komiteja vienojās, ka dati tiks nosūti komitejas locekļiem, lai tie divu nedēļu laikā izvērtētu priekšlikumus par papildus rādītāju iekļaušanu datu bāzē.

Komiteja iepazinās ar projekta dalībnieku darbības rezultātiem, šajā sadaļā iepazīstoties ar Mājokļu politikas risinājumiem Jelgavas novadā un Ādažu novada domes saimniecības un infrastruktūras daļas teritoriālās apsaimniekošanas modeļa reformu.

Salīdzināmo datu datubāze – informācijas sistēma BLIS tiek veidota ar Norvēģijas finanšu instrumenta 2009.-2014. gada perioda programmas “Kapacitātes stiprināšana un institucionālā sadarbība starp Latvijas un Norvēģijas valsts institūcijām, vietējām un reģionālām iestādēm” atbalstu projekta “Lietpratīga pārvaldība un Latvijas pašvaldību veiktspējas uzlabošana” projekta ietvaros.

Aino Salmiņš

LPS padomnieks tehnisko problēmu jautājumos

Aino Salmiņš "Autoceļu problemātika"
Ādāzu novada domes saimniecības un infrastruktūras daļas teritoriālās apsaimniekošanas modeļa reformas iztrāde
Jānis Upenieks "Par datu bāzes izmantošanu pašvaldībās (BLIS)"
Māris Pūķis "Par datu bāzes izmantošanu pašvaldībās"
Ar pašvaldību budžetiem saistīti PĒTĪJUMI
"Mājokļu politika" risinājumi Jelgavas novadā