Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS delegācija pasaules mēroga samitā gatavo viedokli par jauno Pilsētprogrammu

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) delegācija 12.–15. oktobrī Bogotā (Kolumbijā) piedalījās Vietējo un reģionālo līderu pasaules samitā, kas veltīts pašvaldību vadītāju centieniem veicināt ilgtspējīgu attīstību. Samits norisinājās izšķirīgā brīdī, tieši pirms jaunās Pilsētprogrammas pieņemšanas ANO Habitat III konferencē par mājokļiem un pilsētu ilgtspējīgu attīstību (17.–20. oktobrī Kito (Ekvadorā)), lai sagatavotu kopīgu pašvaldību nostāju.

Samitu, kas ir plašākā globāla mēroga vietējo un reģionālo pašvaldību vadītāju sanāksme, atklāja ANO ģenerālsekretārs Pans Kimuns (Ban Ki-moon) un Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss (Juan Manuel Santos). Uzrunājot vairāk nekā 3000 pašvaldību vadītājus, Pans Kimuns apliecināja pašvaldību lomu jaunās Pilsētprogrammas pieņemšanā: “Vietējo pašvaldību veicinošā loma visu ieinteresēto pušu pulcēšanā būs noteicošā, lai politikā visos līmeņos tiktu ņemtas vērā vietējo kopienu prasības un vajadzības.”

Jaunā Pilsētprogramma būs uz rīcību orientēts dokuments, kas noteiks standartus pilsētu ilgtspējīgas attīstības sasniegšanai, aplūkos veidus, kā mēs ceļam pilsētas, tās pārvaldām un tajās dzīvojam, un uzsvērs sadarbību ar ieinteresētajiem partneriem visos pārvaldes līmeņos, kā arī privātajā sektorā. Jaunā Pilsētprogramma veidos saikni ar ES Pilsētprogrammu, kas pieņemta šā gada 30. maijā Amsterdamā (Nīderlandē), vienojoties kopīga mērķa – ilgtspējīgas attīstības – sasniegšanai. Latvijas pašvaldībām būtisks aspekts ir par reģionālo attīstību atbildīgās Eiropas Komisijas locekles Korinas Krecu (Corina Crețu) politikas asistenta Matjē Fihtera (Mathieu Fichter) Briselē apliecinātais, ka arī jaunajā Pilsētprogrammā jāietver atsauce uz visu veidu pilsētām, arī mazajām un vidēja mēroga.

LPS delegāciju Vietējo un reģionālo līderu pasaules samitā pārstāvēja LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis, LPS priekšsēža vietnieks no republikas pilsētām Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, LPS priekšsēža vietnieks no novadu pašvaldībām Auces novada domes priekšsēdētājs Gints Kaminskis un LPS ģenerālsekretāre Mudīte Priede. Papildu informāciju par samitu atradīsiet samitam veltītajā mājaslapā.

Agita Kaupuža,

LPS padomniece Eiropas Savienības jautājumos, LPS pārstāvniecības Briselē vadītāja