Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēdē apskata galvenos aspektus pašvaldību budžetos 2017. gadā

25. oktobrī notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Finanšu un ekonomikas komitejas sēde, kurā LPS padomniece Sanita Šķiltere sniedza atkārtotu ieskatu galvenajos skaitļos, kas ietekmēs 2017. gada pašvaldību budžetu, atbilstoši tām vienošanām, kas tika panāktas LPS un Ministru kabineta (MK) domstarpību un vienošanās protokolā.

Komiteja, uzklausot Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvju sniegto informāciju par  2017. gada valsts budžetu pavadošo likumprojektu paketē iekļautajiem likumprojektiem “Kontu reģistra likums” (Saeima, Nr. 722/Lp12), “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”” (Saeima, Nr. 717/Lp12), secināja, ka likumprojektu autori kārtējo reizi ir aizmirsuši, ka Latvijā nodokļus iekasē ne tikai Valsts ieņēmumu dienests, bet arī pašvaldības – nekustamā īpašuma nodokli. Finanšu ministrijas pārstāvji piekrita LPS rosinājumam, nodrošināt, ka ne tikai Valsts ieņēmumu dienests, bet arī pašvaldības kā nekustamā īpašuma nodokļa administratores varēs izmantot nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanā (piedziņā) jaunveidojamo kontu reģistru. Puses vienojās iesniegt attiecīgus priekšlikumus likumprojektos, kas iekļauti 2017. gada valsts budžetu pavadošo likumprojektu paketē, nepieciešamības gadījumā paredzot pārejas noteikumus to spēkā stāšanās laikam.

Komiteja uzklausīja Ekonomikas ministrijas pārstāvja sniegto informāciju par piedāvātajiem atbalsta stimuliem start-up uzņēmumiem, uzņēmējdarbības uzsācējiem un uzņēmumiem ar mazu ikgadēju apgrozījumu, kā arī jau 2017. gada valsts budžetu pavadošo likumprojektu paketē iekļauto likumprojektu „Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums” (Saeima, Nr: 721/Lp12), kurš pretēji likumā “Par pašvaldībām” noteiktajam nav ticis skaņots ar Latvijas Pašvaldību savienību.  Lai arī Ekonomikas ministrijas pārstāvis sēdes laikā apgalvoja, ka likumprojekts neradīšot ietekmi uz pašvaldību budžetiem, tomēr komiteja norādīja, ka iespējamā finansiālā ietekme attiecībā uz pašvaldību budžetu ieņēmumu avotu – iedzīvotāju ienākuma nodokli būtu jākompensē valstij. Komiteja nolēma aicināt Ekonomikas ministriju pēc gada sniegt precīzo informāciju par šī likuma ietekmi uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa neieņemtajiem ienākumiem katras pašvaldības budžetā.

Sanita Šķiltere,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos