Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Domes sēdē asas diskusijas par ceļu stāvokli Latvijā un plānoto nodokļu reformu

15. martā notika LPS Domes sēde. Tajā kā pirmais tika skatīts jautājums par ceļu stāvokli valstī. Informēt par to bija uzaicināts satiksmes ministrs Uldis Augulis. Ministrs sēdes dalībniekus informēja par valsts autoceļu sakārtošanu 2017. gadā. U. Augulis stāstīja par pašreizējo valsts ceļu stāvokli un valdības konceptuālo atbalstu un nākamajiem soļiem autoceļu stāvokļa uzlabošanai un sakārtošanai. Tāpat U. Augulis informēja arī par autoceļiem pieejamo finansējumu, prognozi līdz 2023. gadam un šajā gadā uzsāktajiem ceļu un tiltu būvdarbiem.

“Kopumā valsts ceļu stāvoklis ir slikts 44% autoceļu ar asfalta segumu un 43% ar grants segumu, un no 2019. gada finansējums autoceļiem stipri samazināsies. Autoceļu fondu nav plānots atjaunot, taču ir panākta vienošanās, ka no 2018. gada, ja valsts budžeta ienākumi no akcīzes nodokļa par naftas produktiem būs lielāki par konkrētajā gadā prognozēto, tad šo starpību jeb atlikumu novirzīs ceļu sakārtošanai un uzturēšanai, un, sākot ar 2020. gadu, valsts budžeta programmai “Valsts autoceļu fonds” novirzīto finansējumu palielinās par vismaz 5% gadā salīdzinājumā ar iepriekšējā gadā tai novirzīto finansējumu, ja IKP prognoze attiecīgajam gadam pieaugs ne mazāk kā par 5%,” klāstīja ministrs.

Domes sēdes dalībnieki – pašvaldību vadītāji – ministram izteica vairākus iebildumus un uzsvēra, ka liela daļa valsts ceļu šobrīd ir nevis sliktā, bet pat kritiskā stāvoklī. Tas rada grūtības ne tikai iedzīvotājiem pa tiem pārvietoties, bet, pats būtiskākais, nodrošināt neatliekamas lietas – skolēnu pārvadāšanu un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu.

Pēc plašas diskusijas LPS Dome pieņēma lēmumu “Par ceļu sakārtošanu kā priekšnosacījumu citām reformām”. 

Noslēgumā satiksmes ministrs U. Augulis pašvaldību vadītājiem pasniedza Ministru kabineta atzinības rakstus par ieguldījumu Latvijas attīstībā, sekmējot Eiropas transporta tīklu prioritārā projekta “Rail Baltica” īstenošanu. Plašāka informācija: http://sam.gov.lv/?cat=8&art_id=6730.

Jautājumā par iecerēto nodokļu reformu LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Lāsma Ūbele sēdes dalībniekiem izklāstīja Finanšu ministrijas (FM) nodokļu reformas piedāvājumu un norādīja uz galvenajām FM iecerēm, vienlaikus uzsverot, ka LPS no FM nav saņēmusi aprēķinus par plānoto nodokļu politikas izmaiņu fiskālo ietekmi uz pašvaldību budžetiem, bet aptuvenais samazinājums varētu būt pat ap 400 miljoniem eiro.

Ņemot vērā dzirdēto, Dome pieņēma lēmumu “Par valsts nodokļu politikas piedāvājumu”.

 

Andra Rakšte un Jana Bunkus,

LPS padomnieces

Ministra Ulda Auguļa prezentācija
LPS Domes lēmums. Par valsts nodokļu politikas piedāvājumu
LPS Domes lēmums. Par ceļu sakārtošanu kā priekšnosacījumu citām reformām