Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

7. LPS Novadu dienā diskutē par sociālo dienestu kapacitāti un starpinstitucionālo sadarbību

31. martā visas dienas garumā Bauskas novadā Īslīces kultūras namā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Novadu diena, kurā pašvaldību vadītāji un speciālisti plaši diskutēja par sociālo dienestu kapacitāti un starpinstitucionālo sadarbību.

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis un Novadu apvienības vadītājs Gints Kaminskis savās atklāšanas uzrunās uzsvēra sociālās jomas nozīmīgumu, jo sakārtotība tajā vistiešākajā veidā pozitīvi atspoguļojas uz sabiedrību kopumā. Tāpat abi runātāji uzsvēra sociālo darbinieku būtisko ieguldījumu un novēlēja Novadu dienas laikā aktualizēt un arī meklēt risinājumus būtiskākajiem jautājumiem.

Novadu dienas ietvaros paneļdiskusijās tiks analizēta esošā situācija, balstoties uz pieredzi un statistiku. Pieredzē dalījās arī dažādu pašvaldību sociālo dienestu, pašvaldību aģentūru un citu institūciju pārstāvji. Tāpat tika runāts par identificēto problēmu iespējamajiem risinājumiem situācijas uzlabošanai.

Jautājumā par sociālo dienestu kapacitāti un starpinstitucionālo sadarbību LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte prezentēja 2017. gada februārī veikto aptauju sociālo dienestu vadītājiem un sociālajiem darbiniekiem darbam ar ģimeni un bērniem. Aptauja tika veikta par sociālo dienestu kapacitāti un starpinstitucionālo sadarbību.

Novadu dienas ietvaros speciālisti ne tikai aktualizēja problēmas, bet izklāstīja arī labo pieredzi, kas varētu noderēt kolēģu darbā visā Latvijā. Tā, piemēram, Saldus novada pašvaldības aģentūras “Sociālais dienests” direktore Ina Behmane pastāstīja par veiksmīgo starpinstitucionālo sadarbību bērnu tiesību aizsardzības jautājumu risināšanā Saldus novadā, vairākkārtīgi uzsverot, ka izstrādātais sadarbības modelis jau vairākus gadus sevi pierādījis kā pamatots un darbojas rezultatīvi.

Savukārt Bauskas SOS ģimeņu atbalsta centra sociālā darbiniece Liene Lapsa dalījās pieredzē ar veiksmīgo SOS ģimeņu atbalsta centra darbību, uzsverot lielo nozīmi pašvaldības atbalstā.

Lai identificētu problēmas starpinstitūciju sadarbībā un  meklētu risinājumus, paneļdiskusijas otrajā daļā savus viedokļus bija aicināti izteikt vairāku institūciju pārstāvji. Paneļdiskusijā uzstājās: LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Novadu apvienības valdes priekšsēdētājs Gints Kaminskis, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības valsts sekretārs Rinalds Muciņš, Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ingus Alliks, Izglītības kvalitātes valsts dienesta Licencēšanas un reģistru departamenta direktores vietnieks Ivans Jānis Mihailovs, Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta Veselības aprūpes organizācijas nodaļas vecākā eksperte Liene Skuja, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Ilona Kronberga, Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics, Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijas valdes priekšsēdētāja Baiba Meldere, Latvijas Pašvaldību sociālo dienestu vadītāju apvienības valdes priekšsēdētāja Iveta Sietiņsone. Diskusiju vadīja I.Rudzīte. 

Pēc paneļdiskusijām tika izdarīti arī galvenie secinājumi, lai būtu zināma tālākā darbība un attīstības mērķi. Tos paneļdiskusijas laikā apkopoja un klātesošos iepazīstināja LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs, Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus.

Starpinstitucionālās sadarbības jomā galvenokārt tika secināts, ka nepieciešams pārskatīt sociālo pedagogu un psihologu skaitu izglītības iestādēs, tai skaitā – pirmsskolas izglītības iestādēs, kā arī nepieciešams izstrādāt vai aktualizēt kārtību, kādā pašvaldībā tiek risināti bērnu tiesību aizsardzības jautājumi, nosakot institūcijām pienākumu sadarboties un konkrētas darbības.

Tāpat tika uzsvērts, ka nepieciešams par sociālo darbu izglītot arī pašvaldību deputātus, veidojot izpratni par šo nozari, tās darbību un nepieciešamību pašvaldībās un valstī kopumā. Savukārt sabiedrības izpratni nepieciešams stiprināt ar mediju palīdzību.

Otrā paneļdiskusija bija veltīta tēmai par reformām, šoreiz tika aktualizēts plāns minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai 2018.-2020. gadam un plānotā nodokļu reforma. Ar pirmo Novadu dienas dalībniekus iepazīstināja Labklājības ministrijas Sociālās iekļaušanas politikas departamenta direktore Elīna Celmiņa. Bet par šobrīd tik plaši sabiedrībā apspriesto Finanšu ministrijas nodokļu reformu informēja LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Lāsma Ūbele.

Plašāku ieskatu par Novadu dienu iespējams iegūt, noskatoties videoierakstu no šī pasākuma LPS Youtube video kanālā: šeit

 

Jana Bunkus,

LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Aptaujas “Sociālo dienestu kapacitāte un starpinstitucionālā sadarbība”rezultāti
Starpinstitucionālā sadarbība bērnu tiesību aizsardzības jautājumu risināšanā Saldus novadā
Bauskas SOS ģimeņu atbalsta centrs
Plāns minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai
Plāns minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai 2018.-2020.gadam
Iespējamās izmaiņas nodokļu politikā