Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Nemateriālā kultūras mantojuma lietojumam veltītas grāmatas atvēršana

Otrdien, 20. jūnijā Latvijas Pašvaldību savienības telpās notika grāmatas “Nemateriālais kultūras mantojums pasākumos. Padomnieks pasākumu rīkotājiem” atvēršanas pasākums. Izdevumā apkopotas pētnieku atziņas par to, kā senās zināšanas, prasmes un kultūras vērtības var izmantot arī mūsdienās dažādu pasākumu rīkošanā. Tas palīdz gan uzturēt kultūrvēsturisko mantojumu dzīvu, gan arī bagātināt šodienu.

Grāmata ir Vidzemes Augstskolas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētnieku un maģistrantu darba rezultāts, iepazīstoties ar nemateriālā kultūras mantojuma izmantošanas piemēriem un pieredzi Latvijā un citās valstīs.

Izdevumā nemateriālais mantojums ir apskatīts no pasākumu organizēšanas un arī tūrisma perspektīvas, īpaši domājot par pasākumu rīkošanu ārpus lielajām pilsētām. Padomnieks balstīts uz pētnieku personiskajiem novērojumiem, identificētajām labajām praksēm un atziņām par kultūras mantojuma izmantošanu pasākumos, ekskursijās, muzejos, lauku tūrisma uzņēmumos.

Kultūras mantojums ir resursi, kas pārmantoti no pagātnes un kurus cilvēki atzīst par vērtību – uzskati, zināšanu un tradīciju atspoguļojums un izteiksmes veidi. Nemateriālais kultūras mantojums ietver paražas, spēles un mutvārdu izpausmes formas, zināšanas un prasmes, kā arī ar tiem saistītus instrumentus, priekšmetus un kultūrtelpu.

 “Daudzas apdzīvotas vietas Latvijā var lepoties ar bagātīgu nemateriālo kultūras mantojumu. Tas ir nozīmīgs resurss, un prasme likt to lietā palīdz arī šo vietu attīstībā,” stāsta Vidzemes Augstskolas Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta direktore Agita Līviņa. “Grāmatas mērķis ir rādīt ceļu, lai pasākumu rīkotājiem ļautu tos veidot tā, lai tie būtu saistoši gan iedzīvotājiem, gan viesiem un sniegtu pievienoto vērtību.”

Grāmata tapusi Valsts pētījumu programmas “EKOSOC-LV” projekta “Kultūrvides attīstības, vides daudzveidības saglabāšanas un urbanizācijas procesi Latvijas līdzsvarotas attīstības kontekstā” izstrādes laikā. Tās izdošanu ir atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.

HESPI