Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Aktuālākā informācija par Sporta likuma un Biedrību un nodibinājumu likuma grozījumiem

22. jūnijā Saeimā tika pieņemti grozījumi Sporta likumā un Biedrību un nodibinājumu likumā, kas stājās spēkā 2017.gada 1. jūlijā. Grozījumi Sporta likumā paredz, ka par sporta kluba vai sporta federācijas biedru var būt arī sporta izglītības iestāde, kurai nav juridiskas personas statusa, ja ir attiecīgs dibinātāja pilnvarojums. Valsts sporta izglītības iestādei pilnvarojumu izdot Ministru kabinets, bet pašvaldības dibinātai sporta izglītības iestādei pašvaldības dome. Grozījumi Sporta likumā paredz arī pārejas regulējumu, kurā noteikts, ka sporta izglītības iestādes, kuras līdz likuma spēkā stāšanās brīdim ir jau sporta klubu vai sporta federāciju biedri, saglabā savu statusu, izņemot, ja dibinātājs atsauc sporta izglītības iestādes dalību sporta klubā vai sporta federācijā. Savukārt Grozījumi Biedrību un nodibinājumu likumā paredz, ka sporta izglītības iestādes var būt sporta izglītības iestādes Sporta likuma izpratnē. Tāpat Biedrību un nodibinājumu likumā ir noteikts, ka sporta izglītības iestādēm pēc analoģijas tiek piemērotas normas, kas regulē biedru – juridisku personu - dalību biedrībā.

Līdz šim Sporta likums noteica, ka federāciju biedri varēja būt tikai juridiskas personas, kuru darbība ir saistīta ar noteiktu sporta veidu vai darbības jomu, kuras mērķis ir vadīt un koordinēt darbu attiecīgajā sporta veidā vai darbības jomā, kā arī pārstāvēt šo sporta veidu vai darbības jomu attiecīgajās starptautiskajās sporta organizācijās. 2017.gada 30.janvārī Latvijas Pašvaldību savienība ar vēstuli Nr. 1120163294/A2040 pēc Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinājuma aicināja pašvaldības izvērtēt nepieciešamību būt par biedriem atzītajās sporta federācijās un pieņemt lēmumus, ka dalībnieks sporta federācijās ir pašvaldība, bet sporta izglītības iestāde pilnvarota pārstāvēt pašvaldības intereses attiecīgajā federācijā, par to informējot attiecīgās atzītās sporta federācijas. Saistībā ar šo Izglītības un zinātnes ministrija sagatavos un izsūtīs apkārtrakstu ar grozījumu skaidrojumu. Ja pašvaldības vēl nav pieņēmušas lēmumu atbilstoši Latvijas Pašvaldību savienības janvāra vēstulei, tad to dibinātās sporta izglītības iestādes būs attiecīgo sporta klubu vai sporta federāciju biedri ar visām biedra tiesībām. Gadījumā, ja pašvaldība būs lēmusi par to, ka dalībnieks biedrībā ir pašvaldība un tās dibinātā sporta izglītības iestāde ir pilnvarota pārstāvēt pašvaldības intereses attiecīgajā federācijā, atbilstoši Sporta likumam sporta izglītības iestāde varēs būt par biedru attiecīgajā sporta federācijā vai sporta klubā, bet pieņemtais lēmums būs uzskatāms par pilnvarojumu.

 

Sagatavoja:

Kristīne Kinča,

LPS padomniece juridiskajos jautājumos