Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ēnu ekonomikas apkarošanas padomes sēdē

12. jūlijā notika MK Ēnu ekonomikas apkarošanas padomes sēde. Tās dienas kārtībā bija iekļauts Finanšu ministrijas novērtējums par valsts iestāžu darba plānu ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016.–2020. gadam paveiktiem darbiem un statusu atsevišķiem pasākumiem, kā arī Ekonomikas ministrijas kā par nozari atbildīgās iestādes atskaite par Būvniecības sadaļā iekļauto uzdevumu izpildi un precizējumiem un Pārresoru koordinācijas centra ziņojums par rastajiem ēnu ekonomikas apkarošanas risinājumiem valsts kapitālsabiedrību darbā. Sēdē piedalījās arī LPS padomniece uzņēmējdarbības jautājumos Andra Feldmane.

LPS ir saskaņojusi VARAM izstrādāto informatīvo ziņojumu “Problēmjautājumi saistībā ar pašvaldību iespējām veicināt uzņēmējdarbību savā teritorijā un to iespējamie risinājumi”, ņemot vērā to, ka konceptuālā ziņojuma II daļā aprakstītie priekšlikumi pašvaldībām, piemēram, ziņojuma 2.1. priekšlikums “Pašvaldību aizņēmumi no Valsts kases granta izsniegšanai uzņēmējdarbības atbalstam”, ir brīvprātīgi un nav obligāti.

LPS nav saskaņojusi plānotos grozījumus Ministru kabineta 2016. gada 3. maija noteikumos nr. 279 “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 3.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Sekmēt MVK izveidi un attīstību, īpaši apstrādes rūpniecībā un RIS3 prioritārajās nozarēs” 3.1.1.6. pasākums “Reģionālie biznesa inkubatori un radošo industriju inkubators””. LPS vēlas uzsvērt, ka inkubatora uzdevums ir stiprināt un nodrošināt sociālā kapitāla pieejamību jaunajiem uzņēmējiem, kas nozīmē infrastruktūras izveidi (koprades telpas, internets, 3D printeris utt.), biznesa konsultācijas (grāmatvedība, uzņēmumu reģistrācija, biznesa plāna izstrāde, zīmola izveide, preču zīmes reģistrācija) un sadarbības tīkla izveidi (tīklošana, mentorēšana un pieredzējušu uzņēmēju konsultācijas).

LPS ir secinājusi, ka pašvaldības uztrauc tas, ka joprojām uzņēmumiem, kas ir pirmsinkubācijas fāzē, nav pieejami pakalpojumi. LIAA jūlija sākumā vēl nav iepirkusi nepieciešamos ārpakalpojumus, līdz ar to pirmie uzņēmumi, kas ir uzņemti inkubatorā un darbojas gandrīz pusgadu, nesaņem solīto atbalstu.

Tāpat pašvaldības uztrauc arī jautājums par uzņēmumiem, kuri atrodas inkubācijas fāzē, jo šobrīd nav iespējams saņemt specifiskus pakalpojumus, piemēram, atbalstu preču zīmes reģistrācijai, prototipēšanai, konsultācijas biznesā utt., jo šobrīd LIAA atbalsts koncentrējas uz koprades telpu pieejamību. LPS ir informācija, ka uzņēmumi meklē citas alternatīvas sava uzņēmuma attīstībai.

 

Andra Feldmane,

LPS padomniece uzņēmējdarbības jautājumos

 

Foto: http://smashinghub.com/beautiful-examples-of-shadow-photography.htm