Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Izglītības un kultūras komitejas sēdē galvenais jautājums – izglītības sistēmas reforma

Foto: Sandis Zolts

1. augustā Mārupē notika Latvijas Pašvaldību savienības izbraukuma Izglītības un kultūras komiteja. Tā tika atklāta ar komitejas jaunā priekšsēdētāja un tā vietnieka vēlēšanām. Par komitejas priekšsēdētāju tika ievēlēta Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere, kura komiteju vadīja arī iepriekš, bet par priekšsēdētājas vietnieku Dobeles novada domes priekšsēdētāja vietnieku Gunti Safranoviču. 

Savukārt, atklājot komitejas sēdes izskatāmos jautājumus, LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis vairākkārtīgi uzsvēra, ka, pieņemot lēmumu par reformu izglītības jomā, visupirms jāatceras, ka tās centrā ir bērns-skolēns un viņa vajadzības iegūt izglītību. “Neviena reforma vai lēmums nedrīkst kaitēt bērnam, gluži pretēji – rīcībai ir jābūt vērstai uz ikviena skolēna izaugsmi. Šo aicinu ievērot, pieņemot lēmumu arī par izglītības jomu,” piebilda A. Jaunsleinis.

Šādai nostājai savas uzstāšanās ievadā piekrita arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, akcentējot, ka tieši šādu nolūku dēļ arī izstrādāta izglītības sistēmas reforma. “Primārais ir bērns – sākot no pirmsskolas līdz vidusskolai, pārējie ir tikai līdzekļi – skolas vide, izglītības vide un skolotājs ar cienīgu atalgojumu. Latvija, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, izglītībai tērē visvairāk (summējot valsts un pašvaldību ieguldīto finansējumu), tomēr pedagogu algas joprojām ir viszemākās, skolu tīkls ir novecojis, ir samazinājies skolēnu skaits, vecāki nereti izvēlās tās izglītības iestādes, kuras ir nevis tuvāk mājvietai, bet sniedz augstāku izglītības kvalitāti,” skaidroja ministrs.

Tāpat K.Šadurskis arī paskaidroja, ka izglītības sistēmas reforma būs balstīta ne tikai uz skolēnu skaitu, bet, kas ir būtiski, arī uz sniegtās izglītības kvalitāti. “Tātad, tiks piedāvāta jauna pieeja vispārējās izglītības iestāžu finansējuma modelī, nosakot kvantitatīvus un kvalitatīvus kritērijus vispārējās vidējās izglītības iestādēm.”

Ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs klātesošos iepazīstināja ar pētījuma rezultātiem par iedzīvotāju skaita izmaiņām, situāciju pirms gadiem un tendencēm nākotnē, kas būtu jāievēro veidojot optimālu vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeli Latvijā.

 

 

Sēdes videoierakstu iespējams noskatīties LPS Youtube kanālā šeit.

 

Latvijas Pašvaldību savienība izsaka vislielāko pateicību Mārtiņam Bojāra kungam, Līgai Kadiģes kundzei, pašvaldības policijai un citiem piesaistītajiem novada darbiniekiem LPS valdes sēdes un Izglītības un kultūras komitejas darba teicamā nodrošināšanā!

Plašāka informācija sekos.

 

Jana Bunkus,

LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

K. Šadurskis - Statistika. Kritēriji optimālam vidusskolu tīklam
J.Turlajs - Optimālā vispārējāas izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā