Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēde

8. augustā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēde, kurā visupirms tika ievēlēta jaunā komitejas vadība. Par komitejas priekšsēdētāju ievēlēts Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks, par viņa vietniecēm - Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece sociālo lietu, veselības aizsardzības, kultūras, izglītības un sporta jautājumu programmā Rita Vectirāne un Balvu novada domes priekšsēdētāja vietniece Anita Petrova​.

"Četrus gadus biju LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja vietnieks, bet pirms tam ilgāku laiku tās priekšsēdētājs, tāpēc uzskatu, ka ir iegūta pietiekoši liela pieredze. Šis komitejas darbs balstās uz profesionāļiem un profesionālu organizāciju atbalstu un darbu, tāpēc ceru, ka šāda sadarbība turpināsies," pēc ievēlēšanas atzina G. Libeks. 

Komitejas turpinājumā Veselības ministrijas valsts sekretārs Kārlis Ketners un Stratēģiskās plānošanas nodaļas vadītāja Kristīne Kļaviņa iepazīstināja klātesošos ar veselības aprūpes sistēmas reformu un plānotajiem pasākumiem šajā aspektā.

K.Ketners uzsvēra, ka saruna minētajā komitejā ir tikai sākums diskusijai par pašvaldību lomu primārajā veselības aprūpē.  Veselības ministrijai uzdots izveidot darba grupu, kurai līdz 2018. gada 1.martam jāsagatavo detalizētu redzējums par iespējamo pašvaldību lomu veselības aprūpes sistēmā. Veselības ministrijas skatījumā pašvaldībām veicamo pienākumi un atbildība būtu definējama šādās jomās:

  • primārajā veselības aprūpē;
  • atbalsts ģimenes ārstu praksēm jaunu prakšu un kopprakšu veidošanas gadījumā;
  • veselības aprūpes mājās nodrošināšana, tajā skaitā ģimenes ārstu praksēs nodarbināto māsu mājas vizītes hronisku saslimšanu gadījumos;
  • aprūpes gultu uzturēšana;
  • HOSPIS līmeņa aprūpes attīstīšana.

Pašvaldību pārstāvji uzsvēra, ka jābūt skaidram finansēšanas ietvaram, nav saprotami ieguvumi pārvaldes efektivitātes uzlabošanai, jo, pārņemot funkcijas, pašvaldībām būtu jāorganizē savi medicīnas dienesti, kā arī, ņemot vērā speciālistu trūkumu veselības aprūpē, pašvaldības saskartos ar grūtībām piesaistīt nepieciešamos speciālistus.

LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis uzsvēra, ja runa ir par pašvaldības lomas definēšanu, tad tas nozīmē esošu un jaunu pārvaldes uzdevumu nodošanu pašvaldībām, līdz ar to arī finansējuma nodošanu pašvaldībām šo funkciju īstenošanai. Šie jautājumi jāskata kontekstā ar nodokļu reformas ietekmi uz pašvaldību ieņēmumiem.

Komitejas locekļi nolēma, ka turpmāk LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēdes notiks katra mēneša pirmajā trešdienā plkst.10. Informācija par sēžu norises laikiem un dienaskārtību tiek publicēta LPS interneta vietnē un LPS iknedēļas informatīvajā ziņu apkopojumā Infolapa

Komitejas sēdes videoieraksts pieejams šeit

 

 

 

Veselības aprūpes sistēmas reforma