Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa pārstāvji ieradušies, lai atbalstītu pašvaldības

Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa (Kongresa) monitoringa delegācija šonedēļ no 12. līdz 14. septembrim apmeklēja Latviju, lai izvērtētu vietējo demokrātiju, ņemot vērā Latvijas saistības saskaņā ar Eiropas vietējo pašvaldību hartu (Harta), kuru Latvija ratificējusi 1996. gadā. Balstoties uz vizītes rezultātiem Kongresa pārstāvji sagatavos ziņojumu ar rekomendācijām par vietējo demokrātiju Latvijā.

Delegācija savu vizīti uzsāka ar tikšanos Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS), sarunās ar LPS priekšsēdi Gintu Kaminski, LPS vecāko padomnieku Māri Pūķi un Latvijas delegācijas pārstāvjiem – Hariju Rokpelni, Ināru Silicku un Māru Juzupu.

Kongresa delegācijas interešu lokā bija tādi jautājumi kā pašvaldību finanšu resursi, pašvaldību teritoriālās reformas vērtējums, LPS, pašvaldību un valdības sarunu modelis likumdošanas projektu izstrādē, pašvaldību piekļuve nacionālajam kapitāla tirgum u.c. jautājumi.

Sarunas gaitā M. Pūķis iepazīstināja Kongresa delegāciju ar LPS 28. kongresā pieņemtās rezolūcijas par Eiropas Padomes monitoringu, vērtējot pašvaldību demokrātiju Latvijā, saturu. Rezolūcijā tika iekļauti trīs Latvijas pašvaldību izvirzīti prioritāri priekšlikumi, kas būtu iekļaujami ziņojuma rekomendācijās par vietējo demokrātiju Latvijā:

  • tiek atzītas LPS tiesības pārstāvēt pašvaldību kopējās intereses Satversmes tiesā;
  • pašvaldību nodokļu ieņēmumi veidotu ne mazāk, kā ilgtermiņā fiksētu daļu no visiem nodokļu ieņēmumiem valstī;
  • pašvaldības iegūst tiesības brīvi aizņemties investīcijām attīstībai (pievienojoties Hartas 9. panta 8. punktam).

Delegācijas pārstāvis Marks Kolss (Marc Cools), kurš ir viens no ziņojuma sagatavotājiem, atbildēja: “Mēs esam ieradušies, lai atbalstītu Latvijas pašvaldību centienus, tāpēc labprāt iekļausim tos ziņojumā”.

Savukārt LPS priekšsēdis G. Kaminskis pastāstīja, ka pašvaldību iedzīvotāju līdzdalība pašvaldību darbā arvien attīstās, kā arī attīstās līdzdalības veidi, minot piemērus par digitālajiem risinājumiem, kas nu jau tiek plaši izmantotas mūsu pašvaldībās. Tādējādi LPS neredz iemeslus, kāpēc Latvija nevarētu pievienoties Hartas papildprotokolam par iedzīvotāju līdzdalību pašvaldību darbībā.

Tās pašas dienas ietvaros Kongresa pārstāvji tikās ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu,  Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas priekšsēdētāju Sergeju Dolgopolovu, kā arī tiesībsargu Juri Jansonu. Turpmākajās dienās delegācija viesojās Valsts kontrolē, Satversmes tiesā, kā arī Rīgas pilsētas, Neretas novada, Ventspils pilsētas un novada, kā arī Daugavpils pilsētas un  novada pašvaldībās.

 

 

Plašāka informācija:

Kristīne Kūlīte,

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos

Tālrunis: +371 67508535

E-pasts: kristine.kulite@lps.lv

www.lps.lv