Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Konference par sadarbības pieredzi ar Austrumu partnerības valstu pašvaldībām

16. novembrī norisinājās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) organizēta plaša praktiska konference  “Pašvaldību sadarbības tilti: no rietumiem līdz austrumiem”, kurā tika sniegts ieskats par finansējuma piesaistīšanas iespējām sadarbībai ar Austrumu partnerības valstu pašvaldībām, jau realizētiem pasākumiem un praktiskajiem ieguvumiem. 

Konference pulcēja pašvaldību, valsts pārvaldes iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, kas strādā ar attīstības sadarbības un attīstības izglītības jautājumiem.

Konferences atklāšanas runā LPS priekšsēdis Gints Kaminskis izteica gandarījumu par šādas konferences norisi, kas dod iespēju dalīties zināšanās un labās prakses piemēros par Latvijas un citu Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu pašvaldību īstenotajām aktivitātēm pašvaldību stiprināšanā, cilvēku savstarpējo kontaktu veicināšanā, klimata pārmaiņu mazināšanā un ekonomikas attīstībā, kā arī aicināja izmantot iespējas kopīgā darbā vēl aktīvāk darboties attīstības sadarbības un izglītības jomā.

Priekšsēža teikto apstiprināja arī Moldovas Republikas vēstnieks Latvijā Jeudžens Revenko, uzsverot, ka sadarbība ar Latviju Moldovai ir ļoti būtiska, un tās pieredze ir svarīgs atbalsta instruments virzībai uz Eiropas Savienību. “Austrumu partnerības prioritārās jomas aptver labu pārvaldību - publiskās pārvaldes stiprināšanu, un cilvēku savstarpējos kontaktus - investīcijas jauniešu prasmēs, kvalitatīvā formālā un neformālā izglītībā,” piebilda vēstnieks.

Plašu ieskatu LPS un PLATFORMA attīstības sadarbības projektā klātesošajiem sniedza LPS ģenerālsekretāre Mudīte Priede, akcentējot iespējas, ko šāds projekts sniedzis Latvijas pašvaldībām un iedzīvotājiem. M. Priedes plašais stāstījums apliecināja, cik rezultatīva var būt ikviena projekta aktivitāte.

Ārlietu ministrijas Attīstības sadarbības politikas nodaļas padomnieks Rets Plēsums, konferences dalībniekus iepazīstināja ar dažādu pašvaldību attīstības sadarbības projektu iespējamajiem finansējuma avotiem. Par finansējuma iespējām jauniešu sadarbības projektiem programmas Erasmus+ projektiem savukārt informēja Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras Starptautiskās sadarbības un atbalsta daļas vadītāja Vladislava Šķēle,

Praktiskajā pieredzē dalījās arī konferences viesi un draugi no Spānijas, Itālijas, Nīderlandes, Moldovas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī  Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere, iepazīstinot konferences dalībniekus ar atziņām, kas gūtas sadarbojoties ar trim pašvaldībām Moldovā.  Konferences dalībniekiem arī bija iespēja noskatīties Jaunpils bērnu „Animācijas studijas” veidotas multfilmas par ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Animācijas filmiņu iespējams noskatīties LPS Youtube kanālā šeit

Konference notika LPS īstenotā projekta “Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs” ietvaros ar Eiropas Komisijas un Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu.

 

Ligita Pudža, 

padomniece ārējo sakaru jautājumos

Darba kārtība
Mudīte Priede. “Latvijas Pašvaldību savienība un “PLATFORMA” attīstības sadarbības projekts: iespējas Latvijas pašvaldībām un iedzīvotājiem “
Rets Plēsums. Institūciju un labas pārvaldības stiprināšana: finansējuma iespējas pašvaldību attīstības sadarbības projektiem