Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis: izglītības reforma iztukšos lauku novadus

“Plānotā izglītības reforma ir aktuāla un svarīga visām pašvaldībām, ne tikai mazajām. Būtiskākais: ja reforma noritēs, kā ieplānots, tā noteikti iztukšos attālākos reģionus, iedzīvotāju laukos kļūs vēl mazāk. Ja mehāniski apvienos skolas, uz kurām skolēni teorētiski varētu aizbraukt, tas nenozīmē, ka viņi uz tām arī brauks. Skolēns nav piesiets pie IZM piedāvātā plāna, līdz ar to pats varēs brīvi izvēlēties, kur mācīties. Zaudējot mācību vietu dzīvesvietas tuvumā, viņš var doties pavisam citur, nevis tur, kur paredz optimizācijas plāns. Tas var novest pie jauna depopulācijas viļņa. Pārāk lielas teritorijas pazaudēs attīstības iespējas,” intervijā Latvijas Radio 4 (LR4) raidījumā “Diena pēc dienas” uzsvēra Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vecākais padomnieks Māris Pūķis.

Raidījumā plaši tika diskutēts par LPS organizēto Novadu dienu, kas šoreiz notiks 24. novembrī Aizkrauklē un būs veltīta izglītības jomai. Tajā tiks apskatīti vairāki pētījumi par izglītības nozari: par skolu tīklu Latvijā, skolēnu un pedagogu skaitu, izglītības līmeni un citiem ar šo jomu saistītiem jautājumiem. Konferencē aicināti piedalīties divi ministri, kuru nozares ministrijas saistītas ar minēto jomu, – izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis un satiksmes ministrs Uldis Augulis.

“Domājot par skolu reformu, jāsaprot, ka nevar vienu reformu, vienu formulu piemērot visām pašvaldībām. Tai ir jābūt atbilstošai katrai situācijai, turklāt nav taisnība, ka pašvaldību vadītāji un deputāti nedomā saimnieciski, pretojoties reformai. Ir pašvaldības, kuras jau ir slēgušas skolas, tomēr izdarījušas to ļoti nopietni, pētot reālo situāciju, nepasliktinot skolēnu un ģimeņu dzīves kvalitāti. Šībrīža reforma nozīmētu skolēnu aizplūšanu no novadiem, iespējams, pat no Latvijas, atšķirtību no ģimenēm, un nav garantijas, ka izglītības kvalitāte Latvijā paaugstināsies,” uzsvēra LPS vecākais padomnieks.

Visu interviju iespējams noklausīties LR4 interneta vietnē: http://lr4.lsm.lv/lv/raksts/den-za-dnem/den-regionov.a95528/.