Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS priekšsēdis 2017. gadu vērtē kā konstruktīvas sadarbības gadu

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis aizejošo 2017. gadu vērtē kā konstruktīvas sadarbības gadu – gan pašvaldības pārstāvošās organizācijas sadarbībā ar ministrijām, valdību, Ministru prezidentu un Valsts prezidentu, gan pašvaldību starpā.

Tam apliecinājums pirmām kārtām ir 5. oktobrī Ministru prezidenta Māra Kučinska un LPS priekšsēža Ginta Kaminska parakstītais Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2018. gada vienošanās un domstarpību protokols, ko var nosaukt par vēsturisku. Pirmo reizi šajā dokumentā, kas kopš 1994. gada ik gadu tiek parakstīts pirms kārtējā valsts budžeta pieņemšanas, domstarpību sadaļā palicis tikai viens jautājums – par internātskolu finansēšanas principu. Pārējās sadaļās abas puses panākušas vienošanos, un tas liecina par viedokļu vienprātību starp pašvaldībām un valdību un to, ka dialogs noritējis profesionāli un ar izpratni par abu pušu vajadzībām.

LPS ir gandarīta, ka šogad tika panākts kompromiss stabilai pašvaldību ieņēmumu bāzei ilgtermiņā – pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumi kopā ar valsts budžeta kompensācijas apmēru noteikti 19,6% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem.

Kā lielākos izaicinājumus aizvadītajā gadā un ar turpinājumu nākamgad LPS priekšsēdis uzsver neskaidro izglītības reformu, kritisko autoceļu stāvokli un iekavēto struktūrfondu finansējuma apgūšanu. Nākamgad jāsāk darbs arī pie jaunās finanšu izlīdzināšanas sistēmas izveides. 2018. gadā valdībai un pašvaldībām ir kopā jāstrādā uzņēmējdarbības veicināšanai, mājokļu pieejamības nodrošināšanai un birokrātiskā sloga mazināšanai.

2018. gads būs valsts simtgades gads. Šajā simtgades ceļā Latvijas Pašvaldību savienība nogājusi mazliet vairāk par gadsimta ceturksni un 15. decembrī atzīmēja organizācijas 26. dzimšanas dienu. Taču vietējās demokrātijas saknes Latvijā iesniedzas 19. gadsimtā, kad tika izveidoti pagasti. Latvijas Pašvaldību savienība 26 gadu laikā pierādījusi, ka turpina vietējās demokrātijas tradīcijas un izaugusi par spēku, ar ko rēķinās ne tikai Latvijas politiskajā arēnā, bet arī Eiropas mērogā. Taču nemainīga palikusi Latvijas Pašvaldību savienības sākotnējā iecere un galvenais princips: pārstāvēt pašvaldību intereses un stiprināt demokrātiju.

Latvijas Pašvaldību savienība pateicas pašvaldībām par atbalstu un kopīgi sasniegto, savukārt sadarbības partneriem – par veiksmīgo ilggadējo sadarbību!