Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS padomnieces komentārs par jaunu Zemesgrāmatas bezmaksas pakalpojumu visiem nekustamā īpašuma īpašniekiem

Pēc Latvijas Pašvaldību savienības ierosinājuma Tiesu administrācija, kas nodrošina Zemesgrāmatas elektronisko funkcionalitāti, izveidojusi jaunu bezmaksas pakalpojumu visiem nekustamo īpašumu īpašniekiem – iespēju, klātienē uzrakstot iesniegumu vai elektroniski portālā www.zemesgramata.lv, piereģistrēt savu e-pasta adresi, uz kuru iesniegšanas brīdī tiks nosūtīta informācija par katru iesniegtu nostiprinājuma lūgumu uz īpašumā esošu nekustamo īpašumu. Šis elektroniskais pakalpojums ir būtisks krāpniecības novēršanai gadījumos, kad Zemesgrāmatā tiek iesniegti viltoti nostiprinājuma lūgumi, jo nodrošinās, ka esošais īpašnieks, ja vien būs piereģistrējis sava e-pasta adresi, nekavējoties saņems ziņu par iesniegto nostiprinājuma lūgumu, tādējādi ļaujot īpašniekam uzreiz informēt Zemesgrāmatu, kā arī iespējami ātri vērsties kompetentās izmeklēšanas iestādēs, lai novērstu turpmāku prettiesisku darījumu ķēdi.

Šis pakalpojums ir pieejams arī gadījumos, ja nekustamā īpašuma īpašniekam nav e-pasta adreses, bet ir kāds īpašniekam uzticams cilvēks, kuram ir e-pasta adrese, jo nekustamā īpašuma īpašnieks klātienē – rakstot iesniegumu jebkurā Zemesgrāmatas nodaļā vai Tiesu administrācijā (Rīgā, Antonijas ielā 6) var norādīt jebkuru e-pasta adresi, uz kuru turpmāk tiks nosūtīta informācija par katru iesniegtu nostiprinājuma lūgumu uz īpašumā esošu nekustamo īpašumu, tiklīdz konkrētais nostiprinājuma lūgums tiks iesniegts Zemesgrāmatā.

Pakalpojums elektroniski pieejams portālā www.zemesgramata.lv, autorizējoties ar banku autorizācijas līdzekļiem, e-parakstu vai eID karti sadaļā “Mani dati”, apakšsadaļā “Pieteikt manu īpašuma uzraudzību”, izvēlnē – “Paziņojumi par iesniegtajiem nostiprinājuma lūgumiem”.

Lūdzu, informējiet par šo pakalpojumu savas pašvaldības iedzīvotājus, jo tas ir preventīvs līdzeklis, lai mazinātu nekustamā īpašuma izkrāpšanas riskus!

Pielikumā atradīsit Tiesu administrācijas sagatavoto bukletu – pamācību pakalpojuma izmantošanai.

Sanita Šķiltere,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos

Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata