Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību savienības kongress šogad notiks Daugavpilī – pilsētā ar māju sajūtu

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) augstākais lēmējs – kongress – šogad notiks 11. maijā Daugavpilī un būs 29. pēc kārtas.

Šāds lēmums vakar, 6. februārī, pieņemts LPS Valdes sēdē. Pašvaldību savienības Valde izskatīja četrus piedāvājumus, jo gatavību rīkot kongresu bija izteikusi Valmiera, Daugavpils pilsēta, Valkas un Gulbenes novads. Izvērtējot četru pašvaldību kandidatūras, Valde nolēma par LPS 29. kongresa mājvietu izraudzīties Daugavpils pilsētu.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis atzīst, ka Valdes locekļiem nav bijis viegli izvēlēties, par kuru piedāvājumu balsot, jo “visas četras vietas atbilst kongresa rīkošanai izvirzītajiem kritērijiem, turklāt pašvaldību pārstāvju sniegtās prezentācijas klātienē šos piedāvājumus padarīja vēl izcilākus, tāpēc saku lielu paldies viņiem par ieguldīto darbu un uzdrošināšanos”.

Daugavpils pilsētas domes deputāts Jānis Dukšinskis, apliecinot gatavību pašvaldību vadītājus no visas Latvijas uzņemt valsts otrā lielākajā pilsētā, ko par savām mājām sauc 93 tūkstoši iedzīvotāju un kur dzīvo vairāk nekā 70 nacionalitāšu pārstāvji, sacīja: “Mēs esam dažādi, bet dzīvojam harmonijā.”

Paši daugavpilieši savu pilsētu sauc par vietu ar māju sajūtu. Daugavpilī ir daudz ūdeņu, daudz valodu, daudz kultūru, daudz ticību un daudz likteņu, un jau kopš seniem laikiem te izveidojusies multietniska un multikulturāla vide. Neklātienē Daugavpils sajūtu var noķert, aplūkojot mazo video “Tiekamies Daugavpilī!” (https://www.daugavpils.lv/lv/turisms).

LPS 29. kongresa mājvietai daugavpilieši izvēlējušies pilsētas vēsturiskā centra dominanti – Vienības namu, kas aizvadītā gada nogalē nosvinēja 80. dzimšanas dienu. Šī ēka tika uzbūvēta pēc Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa ierosinājuma par ziedojumiem un valsts piešķirtajiem līdzekļiem. Pamatakmens tai likts 1936. gadā, bet nams iesvētīts un atklāts 1937. gada 19. decembrī. Tolaik šī celtne bijusi modernākā daudzfunkcionālā ēka Eiropā. Šobrīd šeit mīt Daugavpils teātris, Latviešu kultūras centrs, Latgales Centrālā bibliotēka, Tūrisma informācijas centrs un citas iestādes.

Līdz šim LPS kongress 13 reizes noticis Jūrmalā, divreiz Liepājā un pa vienai reizei Viesītē, Ērgļos, Jelgavā, Priekuļos, Skrundā, Mārupē, Pārgaujas novada Stalbē, Koknesē, Aucē, Aizkrauklē, Smiltenē, Alūksnē un divreiz arī Latgalē – 2002. gadā Līvānos un 2012. gadā Preiļos.

“Latvijas Pašvaldību savienības 29. kongress notiks Latvijas simtgades zīmē, un zīmīgi, ka par pašvaldību lielākā foruma norises vietu izvēlēta Latgale, kur ar pirmo Latgales latviešu kongresu Rēzeknē pirms 101 gada likts pamats mūsu valstij,” ir gandarīts LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

 

Sagatavojusi

Gunta Klismeta