Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS padomnieks: lai iepazītos ar visiem normatīvajiem dokumentiem, pašvaldības deputātam nepieciešami 316 gadi

Pēdējos gados sabiedrībā plaši tiek diskutēts par nepieciešamību valstī samazināt normatīvismu, tomēr LPS vecākā padomnieka Māra Pūķa apkopotie dati liecina, ka tas, gluži pretēji, pieaug. "Lai pašvaldības deputāts izlasītu visus normatīvos dokumentus, pieņemot, ka dienā viņš izlasa vidēji četras lapas, nepieciešami 316 gadi. Ir skaidrs, ka tas nav iespējams, tomēr tas nenovērš iespēju, ka pašvaldības deputāts par kāda normatīva nezināšanu tiks sodīts," LPS Valdes sēdē 6. martā skaidroja M. Pūķis. 

Viņa apkopotie dati (informācijas avots: www.likumi.lv) liecina, ka šobrīd spēkā ir:

  • 1690 starptautiskie līgumi;
  • 1579 Saeimas likumi;
  • 9546 Ministru kabineta noteikumi;
  • 6000 pašvaldību saistošie noteikumi (aptuvens aprēķins).

“Zinot, ka teksti ir juridiski un specifiski, un pieņemot, ka viens cilvēks dienā var apgūt vidēji četras lapas (izvērtējot teksta institucionālās un tiesiskās sekas), būtu nepieciešami četri cilvēka mūži, lai deputāts būtu informēts par spēkā esošās likumdošanas saturu. Pārregulējuma galvenais iemesls ir tieksme visas dzīves situācijas paredzēt normatīvajos dokumentos, kas savukārt vairo birokrātiju. Jācenšas nevis palielināt, bet gan mērķtiecīgi samazināt likumu un MK noteikumu apjomu, atbrīvot darba rokas darbam privātajā sektorā,” uzsvēra LPS padomnieks.

Ņemot vērā vecākā padomnieka apkopoto informāciju, LPS Valde bija vienisprātis, ka vēl aktīvāk jāiesaistās pārregulējuma mazināšanā, cieši sastrādājoties ar valsts likumdevēju un lēmējvaru, kā arī ņemot vērā pārregulējuma apkarošanas pieredzi OECD valstīs un ES.

Pašvaldību savienība līdz šim ir pieņēmusi vairākas rezolūcijas, un visdrīzāk par šo nopietni diskutēs arī LPS šī gada 29. kongresā, kas notiks maijā Daugavpilī.

Māra Pūķa prezentācija par šo jautājumu pieejama LPS interneta vietnē www.lps.lv: http://www.lps.lv/lv/zinas/lps/3982-lps-valdes-sede.