Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Valdes sēde 3. aprīlī (2018)

3. aprīlī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Valdes sēdi tās priekšsēdis Gints Kaminskis atklāja ar ziņojumu par Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa (kongress) monitoringa rezultātiem un ieteikumiem, vērtējot pašvaldību demokrātiju Latvijā. Kā iepriekš LPS jau vēstīja, 27. un 28. martā Strasbūrā norisinājās kongresa 34. plenārsēde, kurā tika pieņemts Latvijas valdībai saistošs ziņojums ar rekomendācijām par vietējo un reģionālo demokrātiju Latvijā.

Plenārsēdes pirmās dienas noslēgumā tika skatīts un pieņemts ziņojums par vietējo un reģionālo demokrātiju Latvijā un apstiprināti LPS un Latvijas delegācijas iesniegtie grozījumi rekomendācijās, kur Latvijas valdība tiek aicināta saglabāt pašvaldību ieņēmumu apjomu vismaz pašreizējā līmenī, ņemot vērā nodokļu reformas ietekmi. Vairāk par šo šeit: http://www.lps.lv/lv/zinas/eiropa-un-pasaule/4050-eiropas-vietejo-un-regionalo-pasvaldibu-kongresa-pienemts-zinojums-par-vietejo-demokratiju-latvija.

G. Kaminskis Valdes sēdē uzsvēra, ka kongress ar gandarījumu atzīmējis monitoringa rezultātus, jo kopumā pašreizējā vietējo pašvaldību situācija tiek raksturota kā pozitīva, valsts iejaukšanās vietējās lietās ir stingri ierobežota un reglamentēta ar likumu, tādējādi izpildot hartas prasības, turklāt sadarbība starp pašvaldībām ir laba. Tomēr kongress arī vērš uzmanību, ka vietējo pašvaldību finanses ir nestabilas, ieņēmumi nav prognozējami ilgākam laikam un pašvaldību autonomija ir vāja, turklāt pastāv tendence “pārregulēt” pašvaldību autonomās funkcijas, kas faktiski samazina pašvaldību rīcības brīvību un autonomiju savas kompetences īstenošanā. Ar visu kongresa rekomendāciju tekstu iespējams iepazīties šeit: http://www.lps.lv/lv/zinas/eiropa-un-pasaule/4050-eiropas-vietejo-un-regionalo-pasvaldibu-kongresa-pienemts-zinojums-par-vietejo-demokratiju-latvija.

Valdes sēdes turpinājumā plašas diskusijas izvērsās arī par iepriekš diskutēto LPS aktualizēto problēmu – normatīvisma mazināšanu Latvijā. Šim jautājumam nepieciešams nopietns risinājums, tāpēc tam būs veltīts LPS 29. kongress, kas 11. maijā norisināsies Daugavpilī. Ņemot vērā pašvaldību un iedzīvotāju regulāro saskari ar normatīvismu mūsu valstī, LPS kongresā aicinās arī pieņemt rezolūciju “Normatīvisma mazināšanas ceļa karte”.

LPS Valdes locekļi, diskutējot par šo sasāpējušo jautājumu, uzsvēra, ka nepieciešams ne tikai norādīt uz normatīvismu, bet apkopot konkrētus gadījumus un piemērus, kad tas ne tikai kavējis, bet pat traucējis pašvaldībām pilnvērtīgi veikt savas funkcijas. Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks un Smiltenes novada domes priekšsēdētājs LPS priekšsēža vietnieks Gints Kukainis bija vienisprātis, ka šādu piemēru publiska analīze palīdzētu arī valsts likumdevējiem objektīvi izanalizēt situāciju. Savukārt Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis klātesošajiem atgādināja, ka šis jautājums tiek diskutēts gadiem ilgi un pašvaldības jau ilgstoši cenšas pievērst likumdevēja uzmanību tam, ka katru dzīves situāciju un vajadzību nav iespējams ietērpt normatīvajā aktā, tāpēc tieši reālie piemēri no pašvaldību darba un iedzīvotāju sūdzībām skaidrāk norādītu uz problēmas aktualitāti.

Vēl LPS Valde skatīja jautājumus, kas skar bāriņtiesu darbu Latvijā, un analizēja Labklājības ministrijas sagatavotos priekšlikumus grozījumiem Bāriņtiesu likumā.

Tāpat Valde lēma par LPS Domes sēdes sasaukšanu 17. aprīlī (tā notiks plkst. 14 Rīgas domē), plašāka informācija par Domes sēdes darba kārtību šeit: http://www.lps.lv/lv/zinas/notikumu-kalendars/4029-0-lps-domes-sede. Sēdē aicināts piedalīties izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis un satiksmes ministrs Uldis Augulis.

Gala lēmums tika pieņemts arī par LPS 29. kongresa darba kārtību, ar to iespējams iepazīties šeit: http://www.lps.lv/lv/zinas/notikumu-kalendars/4001-0-lps-29-kongress. Kongresā savu dalību apstiprinājis Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Ministru prezidents Māris Kučinskis un citas augstas valsts amatpersonas.