Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS priekšsēdis: ikviena pašvaldības iestāde, arī bibliotēkas, darbojas, domājot par iedzīvotāju vajadzībām

 

5. aprīlī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis, Limbažu novada domes priekšsēdētājs Didzis Zemmers un Limbažu novada pašvaldības pārstāvji piedalījās Latvijas Bibliotēku padomes (LBP) sēdē Kultūras ministrijā, kur plaši diskutēja par problēmjautājumiem pašvaldību bibliotēku darbībā.

LBP priekšsēdētāja Dzintra Šmita klātesošajiem norādīja, ka izmaiņas pagastu bibliotēku darbalaikā nav veicamas bez padziļinātas iedzīvotāju informatīvo vajadzību analīzes un konsultācijām ar bibliotēku apmeklētājiem. LBP ir apzinājusi situāciju ar visu novadu bibliotēku darbību, kopumā tā vērtējama kā stabila un apmierinoša. Bibliotēku pakalpojumi Latvijā ir kvalitatīvi un pieejami, nav saskatāmas tendences bibliotēkas slēgt vai ievērojami samazināt to darbalaiku un darbinieku slodzes, kā arī reorganizēt tās par ārējiem apkalpošanas punktiem. Līdz ar to Limbažu novada pagastu bibliotēku situācija ir vērtējama kā atsevišķs gadījums.

Tam kopumā piekrīt arī LPS priekšsēdis, tomēr viņš uzsver, ka katra pašvaldība, izanalizējot bibliotēku darbu, atbildīgi pieņem lēmumu par to optimālu darbību, kas neapšaubāmi ir vērsta uz iedzīvotāju vajadzībām un iespēju kvalitatīvi un ērtā laikā saņemt pakalpojumu. Limbažu pašvaldība pirms sava novada bibliotēku darbalaika optimizācijas rūpīgi izpētījusi iestāžu apmeklētību un klientu plūsmu, lai nepasliktinātu ne vienu, ne otru aspektu. Turklāt, organizējot savu iestāžu un struktūrvienību darbu, pašvaldībām ir pārdomāti jārīkojas ar saviem budžeta līdzekļiem.

Plašāka informācija par tikšanos šeit: https://www.km.gov.lv/lv/ministrija/jaunumi/lbp-izmainas-pagastu-biblioteku-darba-laika-nav-veicamas-bez-padzilinatas-iedzivotaju-informativo-vajadzibu-analizes-1977. 

Runas par bibliotēku masveida optimizēšanu Latvijā ir nepamatotas, turklāt dažviet pat tiek domāts par šo iestāžu paplašināšanu. Piemēram, 6. aprīlī Babītes novadā atklāta jauna bibliotēka. Plašāk par šo: http://www.babite.lv/lv/babite-tiks-atklata-biblioteka-un-daudzfunkcionalais-socialo-pakalpojumu-centrs/

-------------

5. aprīlī Latvijas Radio raidījumā Pēcpusdiena viedokli par šo jautājumu izsaka Rīgas Centrālās bibliotēkas direktore, Latvijas bibliotēku padomes priekšsēdētāja Dzidra Šmita, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis un Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze. Raidījumu iespējams noklausīties šeit: http://lr1.lsm.lv/lv/raksts/pecpusdiena/iebilst-pret-lauku-biblioteku-darba-laika-optimizaciju.a102063/. 

-------------

Jana Bunkus,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Foto: Lita Kokale, Kultūras ministrija