Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Videokonference par būvniecības ģenerālvienošanos

Norises datums: 7. jūnijs

Norises laiks: plkst. 10

Norises vieta: LPS ēka, Mazā Pils iela 1, 4. stāva zāle

Būvniecības ģenerālvienošanās par minimālo algu

Ģenerālvienošanās par minimālo algu ir kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas nozīmīgākā reforma būvniecības nozarē, un tās mērķis ir stiprināt Latvijas būvuzņēmēju konkurētspēju, mazināt ēnu ekonomiku un nodrošināt būvniecībā nodarbināto tiesību aizsardzību. Ar to plānots visā būvniecības nozarē noteikt minimālo bruto algu 780 eiro apmērā.

Ģenerālvienošanās parakstīšana tika uzsākta šā gada 10. maijā, un līdz šim brīdim to atbalstījuši jau 154 būvniecības uzņēmumi, kuru kopējais apgrozījums veido 556 miljonus eiro jeb 78% no ģenerālvienošanās noslēgšanai nepieciešamā apgrozījuma apjoma. Lai ģenerālvienošanās stātos spēkā, tā jāatbalsta uzņēmumiem, kuru kopējais apgrozījums veido pusi no visas nozares apgrozījuma jeb 713 miljonus eiro.

Uzņēmumi, kuri atbalstīs ģenerālvienošanos, tās noslēgšanas gadījumā saņems 50% atlaidi no ikgadējās būvkomersantu reģistrācijas nodevas, kā arī iegūs papildu 0,25 punktus būvkomersantu klasifikācijā, kas dos izdevīgāku pozīciju iepirkumos. Jau drīzumā Saeimā tiks lemts par iespēju vienoties par mazāku piemaksu par virsstundu darbu. Likumprojektā paredzēta iespēja virsstundu likmes samazināšanai līdz 50%, ja ar nozares koplīgumu tiek būtiski celta minimālā alga attiecībā pret valstī noteikto.

Būvniecības ģenerālvienošanos virzījusi Latvijas Būvuzņēmēju partnerība sadarbībā ar nozares arodbiedrībām un darba devēju organizācijām.

Videokonferencē piedalīsies Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane un SIA “Aizputes ceļinieks” Valdes priekšsēdētāja Ruta Kande.

Videokonfernci būs iespēja skatīties arī tiešraidē LPS interneta vietnē šeit: http://www.lps.lv/lv/tiesraides-videoarhivs/tiesraide/

Tiešraides laikā būs iespēja uzdot jautājumus, sūtot tos uz e-pasta adresi tiesraide@lps.lv. 

Aino Salmiņš,

LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos