Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Valdes sēde 7. augustā (2018)

Attēlā: Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis

7. augustā Jūrmalā norisinājās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) izbraukuma Valdes sēde. Arī šoreiz dienas kārtībā bija iekļauti vairāki nozīmīgi jautājumi. Tika diskutēti grozījumi likumā "Par pašvaldībām", par kuriem informēja LPS padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča, par likumu "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" stāstīja LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja, padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Jana Bunkus, tāpat tika apspriesta pašvaldību saistošo noteikumu publicēšanas kārtība, u.c.

Apspriežot likumu "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", kas kopš grozījumu apstiprināšanas vairāk neattiecas uz pašvaldību informatīvajiem izdevumiem, J.Bunkus pastāstīja par tikšanās rezultātiem ar Uzņēmumu reģistru un kārtību kā anulējama izdevuma reģistrācijas apliecība, ja pašvaldība nolemj to darīt. Padomniece arī informēja, ka, ņemot vērā neviennozīmīgo nostāju no dažādu institūciju puses par pašvaldību informatīvo izdevumu izdošanu krievu valodā, ir lūgts Valsts valodas centram sniegt rakstisku skaidrojumu. Videokonferencēs, kas notika Pašvaldību savienībā, centra pārstāvji uzsvēra, ka šāda izdevuma izsniegšana iedzīvotājam iespējama tikai pēc pieprasījuma, kas pašvaldībās arī tiek darīts.

Jautājumā par saistošo noteikumu publicēšanu valdes locekļi nemainīja viedokli, ka katrai pašvaldībai pašai ir tiesības izvēlēties, kur tos publicēt - tikai katra pašvaldība pati zina, kā vislabāk ar informāciju sasniegt savus iedzīvotājus, turklāt ir būtiski to izdarīt ar pēc iespējas mazākiem finansiāliem izdevumiem. Tieši tāpēc pašvaldību informatīvie izdevumi un interneta vietnes tam ir visvairāk piemērotas. 

Valdes sēdes otrajā daļā klātesošajiem bija iespēja iepazīties ar Jūrmalas pilsētu skaitļos un faktos. Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis savā prezentācijā akcentēja vairākus būtiskus paveiktos darbus Jūrmalā.

Kā zināms, Jūrmalas pilsēta var lepoties ar tūristu plašo apmeklējumu, bet pēdējos gados pilsēta izvirzījusi arī mērķi būt līdere jautājumā par veselīgu dzīvesveidu un dažādu aktivitāšu organizēšanu gan pašvaldības iedzīvotājiem, gan viesiem. Lai to realizētu, pilsētā ir spēkā saistošie noteikumi  «Par veselību  veicinošiem pakalpojumiem Jūrmalas pašvaldībā» – atbilstoši šiem noteikumiem vairākām iedzīvotāju grupām (senioriem, pusaudžiem, topošajām māmiņām) bez maksas tiek nodrošināti dažādi speciālistu pakalpojumi veselības veicināšanai. Gan pašiem, gan viesiem ir iespēja izmantot pašas dabas sniegtās dāvanas, kā, piemēram, ārstnieciskās dūņas, minerālūdeni, svaigo gaisu un pludmali (septiņas peldvietas un Jūrmalas osta pat ieguvusi Zilā karoga statusu) - gan veselīgi atpūsties, gan arī sportot, gan baudīt dabu. Pats galvenais, ka Jūrmalā aktīvāk vai mazāk aktīvi var atpūsties arī ģimenes ar bērniem. Vēstures un mākslas mīļotājiem, un citiem radošiem cilvēkiem pilsētā pieejami vairāki muzeji, turklāt muzejos, kuri ir pašvaldības pārziņā, ieeja ir bez maksas. Mūzikas un mākslas cienītājiem - plaši pazīstamā un 2015. gadā rekonstruētā Dzintaru koncertzāles Mazā zāle, kurā bija iespēja pabūt arī LPS Valdes locekļiem. Starp citu, Jūrmalai plānos ir arī Dzintaru koncertzāles Lielās (atvērtās) zāles rekonstrukcija.

Pagājušā gada dati liecina, ka tūristu skaits pieaudzis. Ja 2016. gadā tas bija 171366, tad jau nākamajā gadā pilsētu apmeklējuši 208970 viesi. Viesu vidū ir gan kaimiņvalstu, gan tuvāku un tālāku zemju iedzīvotāji. 

Jūrmalas pilsēta lepojas, ka no 1. jūnija jūrmalniekiem ir bezmaksas sabiedriskais transports pilsētas teritorijā, par nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm pašvaldības iedzīvotājiem, brīvpusdienām gan pirmsskolas izglītības iestādēs, gan skolās (bez maksas var ēst visi skolēni), veicinošām stipendijām skolēniem ar ļoti labām un izcilām sekmēm, tradīcijām un pasākumiem, kas pieejami tikai Jūrmalā, veselības uzlabošanas pabalstiem pensijas vecuma cilvēkiem, u.c. Plašāk zemāk pievienotajā prezentācijā. 

Par to, ka Jūrmala sekmīgi realizē nosprausto mērķi iestāties par veselīgu dzīvesveidu, liecina arī 2016. gadā saņemtā nozīmīgā Eiropas Komisijas (EK) godalga „Access City Award 2017”. Jūrmalas pilsētas Labklājības pārvaldes vadītāja Laima Grobiņa klātesošajiem atklāja, ka 43 Eiropas pilsētu konkurencē Jūrmala ieguva trešo vietu vides un pakalpojumu pieejamības jomā. Apbalvojumu „Access City” EK piešķir pilsētām par ieguldīto darbu pieejamākas vides veidošanā dažādām sabiedrības grupām, it īpaši cilvēkiem ar invaliditāti un senioriem. Tiek vērtēti tādi aspekti kā infrastruktūras un vides pieejamība, pakalpojumu klāsts, transports, informācijas pieejamība u.tml. Būtiski, ka Jūrmala ir pirmā pilsēta Latvijā un Baltijas valstīs, kam piešķirts tik augsts apbalvojums.

EK atzinīgi novērtēja to, ka Jūrmalas pilsēta pastāvīgi strādā pie pieejamības iespēju paplašināšanas, domājot gan par tūristiem, kuri ierodas kūrortpilsētā, gan par pilsētas iedzīvotājiem. Tāpat augstu novērtēta Jūrmalas pilsētas sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām aktīva dzīvesveida iespēju nodrošināšanā cilvēkiem ar invaliditāti un senioriem, kam bez maksas pieejams plašs fizisko aktivitāšu klāsts gan brīvā dabā, gan telpās. Plašāk zemāk pievienotajā prezentācijā, kā arī šeit

Paldies Jūrmalas pilsētai par sirsnīgo uzņemšanu un pieredzes bagātajiem stāstījumiem! 

-------------------------------------

Darba kārtība:

1. Par grozījumiem likumā “Par pašvaldībām”.

Ziņo: LPS padomniece Kristīne Kinča

2. Par pašvaldību izdevumu pieejamību svešvalodā un par grozījumiem likumā "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem".

Ziņo: LPS padomnieces Kristīne Kinča un Jana Bunkus

3. Jūrmalas pilsētas prezentācija.

Ziņo: Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis

4. Jūrmalas pilsētas labās prakses piemērs ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesību ieviešanā.

Ziņo: Labklājības pārvaldes vadītāja Laima Grobiņa

5. Jūrmalas pilsētas labās prakses piemērs darbs ar nepilngadīgajiem.

Ziņo: Labklājības pārvaldes vadītāja Laima Grobiņa

6. Dažāda informācija.

 

 

Jūrmalas pilsētas labās prakses piemērs. Balva «Access City Award»
Jūrmalas pilsēta. Skaitļi, dati, fakti