Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

A. Jaunsleinis: ikviena bērna piedzimšana valstī jāuztver kā īpašs notikums

5. maijā LPS notika preses konference, kurā tika prezentēts SKDS veiktais pētījums par demogrāfiju Ventspils novadā.

Pirmo reizi šāds pētījums Ventspils novadā tika veikts 2012. gadā. Pētījumā tika noskaidrota Ances un Jūrkalnes pagastā dzīvojošo sieviešu attieksme pret iespēju laist pasaulē trešo bērniņu. Pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem, Ventspils novada dome pēdējos gados veidojusi arī atbilstošu politiku ģimenēm ar bērniem.

2012. gada un šāgada aptauju rezultāti uzskatāmi pierāda, ka pieaudzis to sieviešu skaits, kuras tuvākajos trīs gados vēlas dzemdēt vēl vienu bērnu. 2012. gada aptaujā šādu vēlmi izteica 18% sieviešu, bet šogad – jau 27%.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks atzinīgi novērtēja biedrības “J3” darbību, kuras pārziņā arī bija sākotnējā ideja veidot šādu aptauju. “Veiktais pētījums sniedza reālus skaitļus par to, ko vēlas ģimenes un ko mēs kā pašvaldība varam darīt dzimstības veicināšanai. Pēc sieviešu sniegtajām atbildēm aptaujā šos gadus esam vadījušies un strādājuši. Galvenās lietas, kuras aptaujā uzsvēra sievietes: pabalsti par bērnu piedzimšanu, bezmaksas bērnudārzs un skolēnu nodarbināšana vasarā. Šo gadu laikā piedzimšanas pabalstus esam palielinājuši, šogad esam noteikuši, ka par katru trešo piedzimušo bērnu maksājam 300 eiro, par katru ceturto – 400 eiro, par piekto – 500 eiro un par katru nākamo – 100 eiro klāt. Pie mums bērnudārzā ir jāmaksā tikai par brokastīm un launagu. Tāpat vasarā rodam skolēniem iespējas strādāt. Rezultātā šo gadu laikā bērnu dzimstība ir pieaugusi par 30% – 2013. gadā piedzima 110 bērnu, bet 2014. – 124, 2015. – 144, bet šogad, aprīli ieskaitot, jau piedzimuši 50 bērniņi,” uzsvēra A. Mucenieks.

SKDS valdes loceklis Arnis Kaktiņš savukārt pastāstīja, ka aptaujā sievietes pozitīvi novērtējušas pašvaldības un biedrības “J3” aktivitātes ģimeņu ar bērniem atbalstam. “No piedāvāto īpašo atvieglojumu un pabalstu saraksta, kas varētu veicināt jaunu bērnu laišanu pasaulē, Ances un Jūrkalnes pagasta sievietes kā sev personīgi ļoti motivējošus visbiežāk atzīmēja:

  • biedrības “J3” vienreizējais pabalsts 1000 eiro apjomā par trešo un katru nākamo bērnu (61%);
  • ģimenēm ar bērniem pašvaldība piedāvā īrēt mājokli no pašvaldības dzīvojamā fonda. Ja ģimenē ir trīs vai vairāk bērnu, tad pašvaldības mājoklim tiek samazināti komunālie maksājumi (51%);
  • trūcīgu ģimeņu bērniem pašvaldība sedz kopmītnes vai viesnīcas īres maksu, ja tie pēc vidusskolas dodas mācīties tehnikumā vai augstskolā (48%).”

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis atzinīgi novērtēja veikto pētījumu, jo tas dod iespēju arī citām pašvaldībām gūt vērtīgu pieredzi un, iespējams, kaut ko mainīt savā ģimeņu atbalsta politikā. “Bērniņa ienākšana ģimenē nedrīkst pasliktināt šīs ģimenes finansiālo stāvokli. Jāsaprot, ka valsts viena nevar izdarīt tik daudz, cik tā spēj ar pašvaldību atbalstu. Un šis ir jautājums, kur tieši nepieciešama pašvaldību iniciatīva. Tas ir arī attieksmes jautājums, un to nevar izmainīt vienas dienas laikā. Ja mūsu valstī katra bērna piedzimšana tiktu uzskatīta par svētkiem, arī ģimenes atbalstošā politika demogrāfijas uzlabošanai tiktu veidota vēl draudzīgāka.”

Savukārt biedrības “J3” pārstāvji Andris Kreislers un Māris Dadzis atzīmēja, ka biedrības galvenā ideja bija sākumā noskaidrot, kas vajadzīgs, lai Latvijā dzimtu vairāk bērnu. Tā kā 2012. gada aptaujā noskaidrojās, ka galvenais motivējošais faktors ir pabalsts par bērna piedzimšanu, biedrība lūdza uzņēmējiem ziedot naudu vienreizēju pabalstu izmaksai par trešā vai nākamā bērna nākšanu pasaulē ģimenēm Ancē, Jūrkalnē, Puzē un Užavā. Tāpat biedrība ir organizējusi vairākas aktivitātes, lai uzlabotu sabiedrības attieksmi pret daudzbērnu ģimenēm, piemēram, daudzbērnu ģimeņu fotografēšanos par godu mūsu valsts dibināšanas svētkiem 18. novembrī, daudzbērnu ģimeņu gleznošanu u. c. aktivitātes. Biedrība izsaka pateicību un aicina uzņēmējus turpināt tai palīdzēt ar ziedojumiem.

Jana Bunkus,

LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Ances un Jūrkalnes pagasta sieviešu aptaujas rezultāti