Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejā diskutē par Bērnu tiesību aizsardzības likumu

Plaši tika diskutēts par Saeimas deputātes Ingas Bites ierosinājumu, kurš paredz, ka bērnu līdz 3 gadu vecumam nedrīkst ievietot ārpusģimenes aprūpes iestādē, bet gan audžuģimenē vai pie aizbildņa. Tomēr šāds ierosinājums nav guvis viennozīmīgu atbalstu. Jāņem vērā, ka audžuģimeņu skaits Latvijā nav tik liels, lai šādu iniciatīvu varētu realizēt pilnībā, kā arī ne vienmēr audžuģimenes ir gatavas uzņemties rūpes par tik maziem bērniem. Turklāt institucionālā aprūpe atsevišķos gadījumos (ņemot vērā bērna veselības stāvokli) bērnam ir piemērotāka, ko komitejas sēdē akcentēja arī Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa.

Otrs izskatītais jautājums bija par salīdzināmo datu datubāzē (LPS izveidotajā informācijas sistēmā BLIS) uzkrājamo datu veselības un sociālajā jomā izmantošanu pašvaldību darbā. Šobrīd šajā sistēmā analizēti Labklājības ministrijas uzkrātie dati par pašvaldību nodrošināto sociālo palīdzību un sociālajiem pakalpojumiem, kuriem par pamatu kalpo pašvaldību sociālo dienestu atskaites. LPS analītiķis Jānis Upenieks iepazīstināja ar datubāzē esošajiem statistikas datiem un izskaidroja, kā tie var palīdzēt pašvaldību ikdienas darbā. LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte lūdza klātesošos izteikt priekšlikumus, kādi dati turpmāk būtu ievietojami datubāzē. Izskanēja vairāki priekšlikumi, tomēr kopsaucējs bija viens: jārīko pašvaldību aptauja un jāuzzina pēc iespējas vairāku pašvaldību speciālistu viedoklis.

Komitejas sēdes videoieraksts ir apskatāms LPS komiteju portālā.

Jana Bunkus,

LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos