Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas Pašvaldību savienības un Veselības ministrijas ikgadējās sarunas

3. maijā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Veselības ministrijas ikgadējās sarunas. Veselības ministre Anda Čakša sarunu sākumā iepazīstināja ar piedāvāto veselības aprūpes sistēmas reformas  plānu.

Aktīvākās diskusijas izvērtās par jautājumiem, kurus Veselības ministrija vēlētos nodot pašvaldību kompetencē – atbalsts ģimenes ārstu praksēm, veselības aprūpe mājās, aprūpes gultas, HOSPISE tipa pakalpojumu attīstīšana.  Ministrijas pārstāvji atzina, ka, turpinot darbu pie reformas plāna, jau veiktas izmaiņas sākotnējā piedāvājumā, tomēr pašvaldību pārstāvji bija piesardzīgi, vērtējot papildu funkciju nodošanu pašvaldībām.

Pašvaldību pārstāvji vērsa uzmanību, ka veselības aprūpe ir reglamentēta nozare, kam izvirzītas noteiktas prasības.  Deleģējot funkcijas, pašvaldībām būtu jāveido savi medicīniskie dienesti – cik tas ir lietderīgi un kādi būtu ieguvumi? Veselības aprūpe tiek finansēta no valsts budžeta, neatkarīgi no cilvēka deklarētās dzīvesvietas, pašvaldībai nodrošinot noteiktus pakalpojumus, aktualizētos jautājums par savstarpējiem norēķiniem starp pašvaldībām. Attiecībā uz atbalstu ģimenes ārstu praksēm un kopprakšu veidošanu situācija pašvaldībās ir krasi atšķirīga – lauku teritorijās fiziska kopprakšu veidošana tikai vēl vairāk samazinātu pieejamību, savukārt sadarbība ir vienmēr atbalstāma, jau šobrīd atbilstoši katras pašvaldības individuālajai situācijai pašvaldības nodrošina atbalstu ģimenes ārstu praksēm.

Sarunu dalībnieki vienojās turpināt diskusijas par šiem jautājumiem, veidojot darba grupu un iesaistot tās darbā arī Labklājības ministrijas un pašvaldību pārstāvjus.

Pašvaldību pārstāvji aktualizēja problēmas veselības veicināšanas projektu ieviešanā.

Sarunās tika aktualizēta arī psihiatrās ambulatorās aprūpes pieejamība deinstitucionalizācijas procesa ietvaros.

 

Ilze Rudzīte,

LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos​