Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Domes sēdē plaši diskutē par efektīvāku sadarbību ar kontrolējošām un uzraugošajām iestādēm

24. janvārī Zemkopības ministrijā notika šīgada pirmā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Domes sēde, kura lielākoties tika veltīta sadarbības uzlabošanai starp pašvaldībām un uzraugošajām iestādēm.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis klātesošos uzrunāja, uzsverot, ka sadarbības nozīmīgumu LPS akcentē jau vairākus gadus, 26. kongresā 2015. gadā pat tika pieņemta rezolūcija, kas veltīta sadarbības uzlabošanai ar Valsts kontroli. “Vārds sadarbība šodien izskan ļoti bieži, tas nozīmē, ka tai tiešām ir liela nozīme un tas ir virziens, kurā mums jāstrādā ik dienu. Mēs savā darbā esam pārliecinājušies, ka kontrolējošās institūcijas prot ne tikai sodīt, bet arī sadarboties preventīvi, un tas ir saskarsmes punkts, kas mums jāattīsta arī turpmāk,” piebilda LPS priekšsēdis.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards akcentēja problēmu, kas izveidojusies pēc pagājušā gada pašvaldību vēlēšanām, kad VARAM saņēma vairāk sūdzību, nekā ierasts pēc vēlēšanām. Sūdzību pamatā bija proporcionalitātes principa neievērošana pašvaldību komitejās. “Parasti pēc vēlēšanām saņēmām pāris sūdzību. Šoreiz to bija vairāk nekā desmit. Sadarbības rezultātā dažas pašvaldības grozīja komiteju sastāvu, līdz ar to proporcionalitāte tika sakārtota. Viena pašvaldība – Salaspils – ir izmantojusi savas tiesības un vērsusies Satversmes tiesā, lai apstrīdētu ministra rīkojumu,” skaidroja ministrs.

Ministrija tuvākajā laikā arī ieplānojusi organizēt seminārus un izdot metodiskos materiālus, kas veicinās pašvaldību pārstāvju izpratni par likumā noteikto un pašvaldību veiktā darba tiesiskumu.

Pašvaldību vadītājiem nebija jautājumu ministram, savukārt ar Valsts kontroles (VK) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārstāvjiem izvērtās ļoti karsta diskusija.

VK padomes loceklis Edgars Korčagins domniekiem pastāstīja, ka kontrole veikusi divas būtiskas revīzijas pašvaldībās, ar kuru rezultātiem paredzēts iepazīstināt jau februārī. Viena revīzija saistīta ar kapu apsaimniekošanu, otra – ar sabiedriskās kārtības nodrošināšanu. Pirmās revīzijas laikā apskatītas 12 pašvaldības, bet jautājumā par sabiedrisko kārtību – 15.

“Revīzijās iegūstam vērtīgu informāciju, kas noderētu arī citām pašvaldībām, tāpēc izglītojošos nolūkos revīziju kopsavilkumus paredzēts arī publiskot. Šogad esam paredzējuši arī izveidot pašvērtējuma anketu, lai pašvaldībām pašām iekšējā kontrolē būtu iespēja sevi novērtēt. Sadarbībā ar Pašvaldību mācību centru organizēsim arī izglītojošus seminārus,” stāstīja E.Korčagins, uzsverot, ka jau tuvākajā laikā paredzēts veikt revīziju par Rīgas pilsētas transporta infrastruktūras organizēšanu un revīziju par skolēnu pārvadājumiem pašvaldībās.

KNAB vadītājs Jēkabs Straume domniekiem pastāstīja par biroja izstrādātajiem grozījumiem likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, akcentējot jautājumu par ziedojumu pieņemšanas ierobežojumiem. Tagad likumā aplūkotas situācijas, kurās noteikumi kļuvuši pielaidīgāki vai precizējošāki. Tāpat J. Straume informēja, ka šogad KNAB lielu uzmanību pievērsīs publiskajiem iepirkumiem, īpaši lielajās pašvaldībās īstenotajiem un tiem, kuros ieguldīts Eiropas Savienības finansējums, kā arī Saeimas priekšvēlēšanu laikā pastiprināti tiks kontrolēts, vai pašvaldību informatīvajos izdevumos nebūs novērojama slēptā aģitācija. 

LPS Domes sēdē tika apstiprināta arī biedrības 2018. gada ieņēmumu un izdevumu tāme, kā arī izmaiņas Latvijas delegācijas sastāvā Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresā.

 

Jana Bunkus,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja, 

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos