Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību izpilddirektoru sanāksme Aknīstes novadā 2. martā (2018)

Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) kārtējā ikmēneša sanāksme 2. martā notika Aknīstes novadā. Šoreiz tā bija veltīta Latvijas simtgadei un XXVI Vispārējiem latviešu dziesmu un XVI deju svētkiem, savukārt otrajā daļā tika organizēta ekskursija, kurā izpilddirektoriem bija iespēja iepazīt Aknīstes novadu.

Vispirms gan viesi vienu no Sēlijas pašvaldībām iepazina neklātienē, noklausoties Aknīstes novada domes priekšsēdētājas Vijas Dzenes, izpilddirektora Jāņa Gavara, sabiedrisko attiecību speciālistes Lāsmas Prandes un Aknīstes novadpētniecības muzeja vadītājas Līgas Jaujenieces stāstījumu. Viņi atzīmēja gan nozīmīgākos sasniegumus savā novadā pēdējo gadu laikā, gan dalījās pārdomās par to, kā pasaules notikumi ietekmē arī maza reģiona attīstību. Īpaši kolorīti bija muzeja vadītājas atraktīvi izpildītie novadnieku atmiņu stāsti aknīšānu dialektā.

Sanāksmē Aknīstes novada Gārsenes kultūras namā pulcējās ne tikai izpilddirektori no visas Latvijas, bet arī kultūras darbinieki. Aktuālo par Latvijas simtgades svinībām un ar to saistītajām tēmām prezentēja Valsts simtgades biroja Reģionālo un nevalstisko projektu vadītāja Jolanta Borīte. Vispirms gan viņa mudināja zālē sēdošos sasildīties, apskaujot citam citu, kā to darīja kaimiņi igauņi savas valsts simtgades svinību vakarā 24. februārī. Ar Latvijas simtgadei veltītajiem pasākumiem varat iepazīties prezentācijā un ieskatīties vietnē www.lv100.lv. J. Borīte aicināja katru iesaistīties svētku radīšanā un nepalikt malā, turklāt labām iniciatīvām pieejams valsts finansējums.

Par simtgades iniciatīvu “Latvijas skolas soma” pastāstīja Izglītības un jauniešu projektu vadītāja Aija Tūna. Arī šai paredzēts finansējums no valsts (ieejas biļetēm, transportam), lai pēc iespējas vairāk bērnu un jauniešu varētu tikt tuvāk kultūrai un labiem pasākumiem.

Klātesošie ar interesi uzklausīja XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču, kura informēja par svētku pasākumiem un, protams, biļetēm uz tiem, kas šobrīd diemžēl vairs nav aktualitāte. Viņas ieteikums pašvaldībām iedzīvotāju pulcēšanās vietās izvietot lielos ekrānus gan varētu būt noderīgs!

Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte pastāstīja par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību un teica paldies pašvaldībām, kas to saglabā.

Projektu “1836” un “Izgaismo Latviju!” vadītājs Enriko Plivčs dalījās spilgtākajos iespaidos no pārgājieniem gar Latvijas robežu. Šopavasar tie turpināsies (sekojiet līdzi www.1836.lv!) un 21. jūnijā noslēgsies ar akciju “Izgaismo Latviju!”.

Iedvesmojošs bija “Universe Leaves” projekta vadītāja Daiņa Lazdāna stāstījums par lapu kā skulpturālu objektu pilsētvidē.

Ar aizrautību un degsmi par to, kā jaunieši gaida Latvijas simtgadi Madonā, stāstīja jauniešu galvaspilsētas pasākumu koordinators Gatis Teilis.

Izpilddirektoriem adresētu vēstuli bija atsūtījis izcilais latviešu kinorežisors, aktieris, Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis un sabiedriskais darbinieks Jānis Streičs. Noteikti iesakām to izlasīt ikvienam!

Sanāksmes otrajā daļā novadu pārstāvji iepazinās ar Aknīstes novadu klātienē un apmeklēja SIA “Slaides” Ancenē, kur īpašnieks Ainis Čāmāns pastāstīja, kā izdodas piesaistīt Eiropas Savienības līdzekļus un ar katru gadu paplašināties, paviesojās Aknīstē izvietotajā Vācijas uzņēmumā SIA “Hawita baltic”, kas nodarbojas ar kūdras ieguvi un kūdras substrātu ražošanu, un dvēseli atveldzēja alternatīvās kamermūzikas festivāla “Sansusī” mājvietā Susējā pie Latvijas Nacionālās operas solista Armanda Siliņa.

Lāsma Prande, Aknīstes novada sabiedrisko attiecību speciāliste,

un Gunta Klismeta

 

Jāņa Streiča vēstule izpilddirektoriem Aknīstē
Par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību
LATVIJAS VALSTS SIMTGADE – PAŠU RADĪTS UN RADĀMS STĀSTS
XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki
Latvijas valsts Simtgades iniciatīva “Latvijas skolas soma”
Aplido, apceļo, apmīļo Latviju!
Madonas novada prezentācija
Universe leaves