Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Tautsaimniecības komitejas sēde 24. aprīlī (2018)

24. aprīlī notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) notika Tautsaimniecības komitejas sēde, ko vadīja LPS padomnieks Aino Salmiņš un komitejas priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Strods.

Darba kārtībā pirmais jautājums bija par būvniecības iepirkumu kvalitātes kontroli, ko raksturoja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis un SIA “Latvijas standarts” Valdes loceklis Ingars Pilmanis, uzsverot piedāvājumu pašvaldībām iegādāties būvniecības standartus. Tautsaimniecības komitejas locekļi nonāca pie viedokļa, ka vispirms jānosaka precīza būvniecības procesa dalībnieku atbildība un kompetence un tikai tad var izraudzīties standartus.

Komitejas locekļi uzskata, ka, sagatavojot iepirkumu, jāvadās no būvniecības speciālistu atbildības un kompetences un jānosaka, ka sertificētiem speciālistiem pašiem jāatbild par būvniecības standartu ievērošanu. Iepirkumu komisijām nebūtu jākontrolē būvspeciālistu atbildība, bet jānosaka, ka, piemēram, būvniecības projekts atbilst konkrētam standartam; ja nepieciešams, EM jāprecizē
LBN, precīzāk definējot būvniecības dalībnieku kompetenci. Komiteja uzskata, ka atbilstoši Standartizācijas likuma 13. pantam būvniecības standartu pielietošana nav obligāta un to iegādei jābūt
pašvaldību brīvprātīgai izvēlei, kā arī ierosināja EM sagatavot detalizētu piedāvājumu standartu iegādei un Pašvaldību savienībai organizēt videokonferenci, pieaicinot pašvaldību iepirkumu speciālistus.

AS “Latvijas valsts ceļi” Juridiskās daļas vadītāja Ivonna Straudovska iepazīstināja ar Ministru kabineta noteikumu projektu “Valsts un pašvaldību autoceļu un ielu būvniecības kvalitātes vispārīgās prasības”. Noteikumi paredz noteikt pasūtītāja izvirzītās minimālās kvalitātes prasības, kas attiecināmas uz galvenajiem autoceļu būvniecības elementiem. Komiteja nolēma atbalstīt šo MK noteikumu projektu un aicina Satiksmes ministriju apkopot vienotā dokumentā ne tikai būvniecības kvalitātes, bet arī garantijas perioda kalpošanas prasības.

Sēdē tika apspriesta un izvērtēta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieka Kristapa Eklona prezentācija par situāciju valstī ugunsdrošības, ugunsdzēsības, glābšanas un civilās aizsardzības jomā.

Komitejas dalībnieki uzklausīja arī VUGD Civilās aizsardzības pārvaldes nodaļas priekšnieku Ivaru Nakurtu un kopā ar VUGD pārstāvjiem aktīvi diskutēja par Valsts civilās aizsardzības plānu un pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības plāniem un komisiju nolikumiem.

Tautsaimniecības komiteja atzīmē, ka pašlaik civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldībā ir virkne neatrisinātu jautājumu:

– Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldības likuma 6. pantā noteiktajām valsts institūcijām nav rīcības plāna katastrofu pārvaldības koordinēšanā, reaģēšanā un seku likvidācijā, tā realizācijai
nav paredzēti atbilstoši resursi; valsts institūcijas nav motivētas iesaistīties stihisku nelaimju vai katastrofu seku novēršanā, turklāt šo institūciju atbildība apdraudējumu izvērtējumā nav definēta pietiekami precīzi;

– kopš 2017. gada 1. augusta vairs nav spēkā Valsts civilās aizsardzības plāns, taču nav noteikta skaidra kārtība, kādā pašvaldību civilās aizsardzības komisijas plāni tiks integrēti Valsts CA plānā.

4. jūlijā paredzētas LPS sarunas ar Iekšlietu ministriju, un komiteja cer tajās panākt vienošanos, ka VUGD tomēr uzņemsies atbildību arī par pašvaldību civilās aizsardzības plānu izstrādi.

Par LPS Tautsaimniecības komitejas otro vietnieku tika ievēlēts Talsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Tropiņš.

Aino Salmiņš,

LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos

Sēdes videoieraksts pieejams šeit: http://www.lps.lv/lv/tiesraides-videoarhivs/videoarhivs/160-tautsaimniecibas-komiteja-sede-24-aprili-2018.

VUGD Situācija valstī ugunsdrošības, ugunsdzēsības, glābšanas un civilās aizsardzības jomā
VUGD Par Valsts civilās aizsardzības plānu un pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības plāniem un komisiju nolikumiem
Sēdes protokols