Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas pašvaldību izpilddirektoru sanāksme Grobiņas novadā 3. augustā (2018)

3. augustā Grobiņas novadā norisinājās augusta Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) sanāksme. Tā kā šoreiz tika diskutēts par divām pašvaldībām aktuālām tēmām – atkritumu apsaimniekošanu un valsts un pašvaldību autoceļiem, to stāvokli, finansēšanu, pārvaldīšanu – tad arī sanāksmes norises vietas bija izvēlētas atbilstoši tēmām. Jautājumus par atkritumu apsaimniekošanu izpilddirektori apsprieda reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas poligonā “Ķīvītes”, bet visu par autoceļiem sanāksmes dalībnieki izrunāja lidostā “Liepāja”.

Kā ierasts, šīs sanāksmes atklāj novada priekšsēdētājs, kā tas bija arī šoreiz. Tāpēc pirmos sveicina vārdus teica Grobiņas novada domes priekšsēdētājs Aivars Priedols. Savukārt plaša prezentācija par minēto novadu palika Grobiņas novada domes izpilddirektora Ulda Vārnas ziņā. Stāstījumu atklāja speciāli šim notikumam par godu izveidots video par Grobiņas novadu. Tas sniedza plašu ieskatu gan ikdienas, gan svētku novada dzīvē. Papildus video izpilddirektors arī pastāstīja kā Grobiņas novada tiek organizēta atkritumu apsaimniekošana un autoceļu sakārtošana. 

Šo stāstījumu papildināja namatēva Liepājas reģionālā atkritumu apsaimniekošanas (RAS) poligona valdes locekļa Normunda Niedola prezentācija. Liepājas RAS apsaimnieko sadzīves atkritumu poligonu "Ķīvītes" Grobiņas novadā un rekultivēto Liepājas pilsētas izgāztuvi "Šķēde". Uzņēmums nodrošina visa Liepājas reģiona atkritumu noglabāšanu, atkritumu priekšapstrādi pirms noglabāšanas un biogāzes ieguvi bioenerģētiskajās šūnās. Plašāk ar uzņēmuma darbību iespējams iepazīties zemāk pievienotajā prezentācijā. 

Uzņēmuma "Eco Baltia vide" administratīvā direktore Ance Saulīte izpilddirektorus informēja par iniciatīvas "1000 konteineri stiklam Latvijai" pirmā pusgada rezultātiem. Diemžēl rezultāti varētu būt iepriecinošāki, jo akcijā iesaistījušās tikai 27 pašvaldības ar 316 konteineriem. Kā pozitīvais piemērs tika minēts Ādažu novads, kas papildus izveidojis 36 punktus. 

Ne tik jauku ainu iezīmēja arī AS "Latvijas valsts meži" valdes loceklis Edvīns Zakovics savā prezentācijā parādot fotogrāfijas, kas tapušas Latvijas mežos - diemžēl atrodas ļoti daudz negodprātīgu cilvēku, kuri lielākus un mazākus atkritumus atstāj mežu teritorijās. 66% no mežos izgāztajiem atkritumiem veido sadzīves atkritumi, 12% ir ražošanas atkritumi, bet, kas pats bēdīgākais, 11% mežos atrodamo atkritumu ir bīstamie, piemēram, šīfers. Laba ziņa ir tā, ka katras trešās nelegālās izgāztās kravas autorus var identificēt.  

Daudz problēmu sagādājot arī dārzkopības sabiedrības, kas nereti izvēlas neizvietot atkritumu konteinerus, tādejādi veidojas atkritumu kaudzes. E.Zakovics uzskata, ka šādos gadījumos būtu nepieciešamāka ciešāka sadarbība ar pašvaldībām, izglītojot iedzīvotājus. 

Starp abām sanāksmes daļām izpilddirektoriem bija lieliska iespēja doties iepazīšanās ekskursijā pa Grobiņas novadu un, protams, akcents izbraukumam tika likts uz autoceļu stāvokli, to uzturēšanas risinājumiem un jaunākajām tehnoloģijām, par kurām ekskursijas laikā atraktīvā veidā pastāstīja arī Latvijas valsts meži. Tāpat klātesošajiem tika pastāstīts arī par Latvijas valsts mežu ceļu standartiem.

Lidostā "Liepāja" sekoja Paula Timrota vadītā diskusija par valsts un pašvaldību autoceļiem. Par pašvaldību grants ceļu projektu gaitu informēja Lauku atbalsta dienesta departamenta direktors Andris Grundulis; par valsts reģionālo un vietējo ceļu jautājumiem un aktualitātēm stāstīja satiksmes ministra padomnieks Reinis Uzulnieks; par par valsts ceļu jautājumiem uzstājās AS "Latvijas valsts ceļi" valdes priekšsēdētājs Jānis Lange; par AS "Latvijas valsts meži" pašvaldību sadarbības novērtējuma aptaujas rezultātiem stāstīja "Latvijas valsts meži" ceļu ekspluatācijas un uzturēšanas vadītājs Ingus Barviķis, bet par pašvaldību ceļu jautājumu aktualitāti informēja Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš. Sīkāka informācija šo speciālistu prezentācijās, kas atrodamas zemāk. 

Sirsnīgs paldies Grobiņas novada domei par pārdomāto uzņemšanu. Tāpat paldies arī Liepājas pilsētas domei par LPIA valdes uzņemšanu viesos 2. augustā. Liepājas domes telpas izpilddirektoriem ir vēsturiski ļoti nozīmīgas, jo tieši šajā ēkā tika pirms 21 gada dibināta minētā asociācija.

Prezentācijas, fotogalerijas un sanāksmes protokols zemāk pievienotajos failos.  

 

Teksts un foto: Jana Bunkus,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

Padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

------------------------------------------------

24.07.2018. 

3. augustā Grobiņas novada “Ķīvītēs” tiksies Latvijas pašvaldību izpilddirektori, lai kārtējā sanāksmē kopā ar nozares profesionāļiem un praktiķiem diskutētu par atkritumu apsaimniekošanas aktualitātēm un valsts un pašvaldību autoceļiem – to stāvokli, finansēšanu, pārvaldīšanu.

“Pašvaldību izpilddirektori ir praktiķi, nevis politikāņi, tāpēc man abas tēmas šķiet ļoti nozīmīgas. Sabiedrībai un tehnoloģijām attīstoties, atkritumu tēma kļūst jo dienas, jo svarīgāka, bet par ceļu tēmu es gribētu teikt, ka tie ir patiešām būtiski svarīgi ikvienam mūsu valsts iedzīvotājam. Runājot par lokālākiem mērogiem, manuprāt, sakārtoti ceļi ir gandrīz vai vienīgais, ko iedzīvotāji gaida no savas pašvaldības. Ja mums būs labi ceļi, cilvēki gribēs pie mums dzīvot, strādāt un audzināt un skolot bērnus. Grobiņas novadā mēs par to ļoti rūpējamies,” tā par gaidāmo izpilddirektoru tikšanos teic Grobiņas novada domes priekšsēdētājs Aivars Priedols.

Pašvaldību izpilddirektoru tikšanās notiek katru mēnesi, un to organizē Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācija (LPIA). “Šajā tikšanās reizē iekļautās sarunu tēmas ir izvēlētas, balstoties uz izpilddirektoru anketēšanas rezultātiem. Atkritumu apsaimniekošana un autoceļu stāvoklis ir divas aktuālākās tēmas gadu no gada, par kurām pašvaldību izpilddirektori vēlas profesionālas diskusijas,” piebilst Latvijas Pašvaldību savienības padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe.

Sanāksmē piedalīsies Grobiņas novada pašvaldības, Latvijas Pašvaldību savienības, “Latvijas valsts mežu”, “Latvijas valsts ceļu”, Lauku atbalsta dienesta u.c. pārstāvji. Sanāksmes daļu par autoceļiem vadīs Pauls Timrots. Sanāksme norisināsies sadzīves atkritumu poligonā “Ķīvītes”, un tās dalībniekiem būs iespēja apskatīt arī unikālu izstādi “Nenovērtēto lietu muzejs”. To poligonā izveidojuši tā darbinieki no, viņuprāt, interesantām un vērtīgām mantām un lietām, kas atrastas atkritumos. Muzejā atrodamas gan vēstures liecības un pat vērtīgi mākslas darbi, gan lietas, kas joprojām darbojas.

“Tas, ka visas Latvijas pašvaldību izpilddirektori šajā reizē pulcēsies pie mums Grobiņas novadā, vienlaikus ir liels gods un atbildība. Tā kā izbraukuma tikšanās ikreiz notiek citā pilsētā vai novadā, tad tā ir iespēja konkrētajai vietai sevi prezentēt citiem un parādīt, ar ko esam atšķirīgi un unikāli. To arī mēs šajā reizē centīsimies parādīt izvēlēto tēmu ietvaros un arī citādi,” gaidot svarīgo tikšanos, uzsver Grobiņas novada domes izpilddirektors Uldis Vārna.

Darba kārtība:

9:30–10:00 – Dalībnieku reģistrācija

10:00–10:20 – Grobiņas novada domes priekšsēdētāja Aivara Priedola uzruna un novada prezentācija (izpilddirektors Uldis Vārna)

10:20–10:35 – LPIA Valdes informācija (LPIA priekšsēdētājs Ivo Virsis)

10:35–11:15 – Atkritumu apsaimniekošanas aktualitātes; sadzīves atkritumu dalītās vākšanas attīstība (Liepājas RAS Valdes loceklis Normunds Niedols un LPS padomniece Sniedze Sproģe)

Atkritumu apjomi un sastāvs mežos (“Latvijas valsts mežu” (LVM) Valdes loceklis Edvīns Zakovics)

11:30–13:00 – Valsts reģionālie, vietējie un meža ceļi, pašvaldību ceļi, tajā skaitā atjaunotie grants ceļi (LAD projekti) un Grobiņas novada ielas, izbraukums autobusos pa Grobiņas novada ielām un ceļiem

Pašvaldības ceļu uzturēšanas risinājumi (autoceļš Grobiņa–Ālande–Bārta) (Grobiņas novada ceļu uzturēšanas speciālists Sandis Džeriņš)

LVM ceļu standarti (Vecais leišu ceļš) (LVM pārstāvis)

13:15–14:30 – Paula Timrota vadīta programma un diskusija par ceļiem lidostā “Liepāja” (Lidostas ielā 8, Grobiņas pagasta “Cimdeniekos”)

Pašvaldību grants ceļu projektu gaita (Lauku atbalsta dienesta (LAD) departamenta direktors Andris Grundulis)

Valsts reģionālo un vietējo ceļu aktualitātes (“Latvijas valsts ceļu” Valdes priekšsēdētājs Jānis Lange)

Pašvaldību aptaujas  rezultāti (LVM Ceļu ekspluatācijas un uzturēšanas vadītājs Ingus Barviķis)

Pašvaldību ceļu aktualitātes (LPS padomnieks Aino Salmiņš)

Paula Timrota kopsavilkums: redzējums par ceļiem un to attīstību Latvijā.

Novada apskate un diskusijas pie jūras Karostā līdz plkst. 17.

Lūgums pieteikt dalību līdz 27. jūlijam! Reģistrēšanās LPIA semināram Grobiņā šeit.

Vēršam jūsu uzmanību, ka pasākuma laikā tiks fotografēts un filmēts, iegūtais materiāls var tikt izmantots LPS un Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas publicitātes vajadzībām. Pasākumā netiks nodrošināta vieta, kur nenotiks fotografēšana un filmēšana. 

 

Sniedze Sproģe,

LPS padomniece lauku attīstības jautājumos

 

Grobiņas novads
Reģionālais atkritumu apsaimniekošanas centrs
Eko Baltia Vide. Efektīvākai atkritumu savākšanai un pārstrādei Latvijā
Atkritumi AS «Latvijas valsts meži» apsaimniekotajos mežos
Aino Salmiņš. Autoceļu aktualitātes.
Aptauja par AS “Latvijas valsts meži” sadarbību ar pašvaldībām ceļu izmantošanas un uzturēšanas jomā
LPIA 3. augusta sanāksmes protokols
LPIA valdes 2. augusta sanāksmes protokols
Meža infrastruktūras objektu projektēšanas tehniskie noteikumi 2015
AS “Latvijas valsts meži” meža autoceļu būvdarbu specifikācijas
Ražots Latvijā - piedāvājums veidot vienotu portālu