Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Alūksnē notiks Vidzemes un Latgales koru un pūtēju orķestru svētki

28. maijā, Alūksnē uz kopīgiem svētkiem pulcēsies 72 kori un 24 pūtēju orķestri no Vidzemes un Latgales, kopumā vairāk nekā 2500 dziedātāji un mūziķi.

Svētku dalībnieku pulkā būs kori no Aizkraukles, Alūksnes/Balvu/Gulbenes, Bauskas, Cēsu, Daugavpils, Saldus, Jelgavas, Jēkabpils, Ogres, Pierīgas, Rēzeknes/Ludzas, Rīgas, Siguldas, Talsu, Valmieras/Valkas un pat Ventspils/Kuldīgas koru apriņķiem. Savukārt pūtēju orķestru pulkā būs 14 kolektīvi no Vidzemes – Smiltenes, Alūksnes, Inčukalna, Cēsīm, Valmieras, Limbažiem, Gulbenes, Birzgales, Strenčiem, Rūjienas, Lejasciema, Salaspils un Cesvaines, kā arī 10 pūtēju orķestri no Latgales reģiona – Balviem, Rēzeknes, Preiļiem, Krustpils, Dekšāres, Kārsavas, Jēkabpils, Ludzas un Maltas.

Vairāki pūtēju orķestri pirms gājiena muzicēs ielu koncertos pilsētā. Tā pulksten 16.00 pie Alūksnes Jaunās pils muzicēs Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris. No pulksten 16.30 laukumā pie administratīvās ēkas Dārza ielā muzicēs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris, Tirgotāju ielā (blakus “Narvesen” kioskam) – Strenču pūtēju orķestris, skvērā Lielā Ezera ielā – Jēkabpils Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris “Vitamīns”. Divi pūtēju orķestri - “Signāls” un “Cēsis” klausītājus priecēs, muzicējot pie veikala “Maks”, savukārt pūtēju orķestris “Krustpils” spēlēs pie Pilssalas tilta, bet Pilssalā – Gulbenes kultūras centra pūtēju orķestris.

Pulksten 17.30 svētku dalībnieki dosies gājienā no Dārza ielas uz Pilssalas estrādi, kur pulksten 18.00 sāksies koncerts “Uguns sirdī kursies tev”. Svētku dalībnieku gājiens uz Pilssalu dosies pa Dārza, Tirgotāju, Lielā Ezera, Pils, Ojāra Vācieša un Pilssalas ielu. Svētku dalībnieku gājienu pavadīs arī vairāk nekā 30 motociklisti no visas Latvijas, tradicionāla motociklistu brālības pasākuma “Rullē ar Roli” dalībnieki, kuri par savu saieta vietu šajā vasarā izvēlējušies Alūksni. Aicinām alūksniešus gājiena maršrutā sveikt svētku dalībniekus!

Svētku koncertā līdz ar koriem un pūtēju orķestriem piedalīsies Latvijas Nacionālās operas un baleta soliste Marlēna Keine, komponists Jānis Lūsēns (taustiņi), Jānis Lūsēns juniors (basģitāra), Rihards Goba (ģitāra), Harijs Gūtmanis (sitamie instrumenti), deju kolektīvs “Enku drenku”. Svētku koncertu vadīs Latvijas Nacionālās operas un baleta solists, aktieris Juris Jope un Dailes teātra aktrise Ieva Segliņa. Viņu izpildījumā skanēs arī dzejnieka Ojāra Vācieša brīnišķīgā dzeja.

Kori un pūtēju orķestri muzicēs gan kopā, gan atsevišķi. Visi svētku koncertam izvēlētie skaņdarbi ir emocionāli nozīmīgi un apliecina mīlestību pret savu tēvzemi – Latviju. Tā koru un orķestru kopīgā priekšnesumā izskanēs K. Baumaņa “Dievs, svētī Latviju”, J. Mediņa un V. Plūdoņa “Tev mūžam dzīvot, Latvija!”, Ē. Ešenvalda un A. Cīruļa “Aicinājums”. Kori skandēs tādus skaņdarbus kā L. Garūtas “Mūsu Tēvs”, M. Brauna un Raiņa “Saule, Pērkons, Daugava”, E. Dārziņa un Raiņa “Lauztās priedes”, J. Lūsēna un M. Zālītes “Sapnis un mīlestība”, M. Brauna un J. Petera “Mīla ir kā uguns”, J. Lūsēna un I. Zanderes “Rieta lūgšana”, latviešu tautas dziesmu apdares un citi skaņdarbi.

Savukārt Latgales un Vidzemes pūtēju orķestri koncerta apmeklētājus priecēs ar atsevišķām programmām, atskaņojot J. Ivanova, P. Butāna, R. Paula, A. Baloža un G. Ordelovska skaņdarbus.

Pēc koncerta, pulksten 21.00, Pilssalā visi aicināti uz šīs vasaras pirmo zaļumballi, kurā par deju mūziku rūpēsies Smiltenes kultūras centra pūtēju orķestris “Smiltene” un grupa “Galaktika”. Ieeja gan uz koncertu, gan zaļumballi būs bez maksas.

Svētkus organizē Alūksnes novada pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs, atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Papildus informācija: Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte, sanita.eglite@aluksne.lv; 64381512, 26335234.

Evita Aploka,

Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste