Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Veiksmes stāstu meklējumos Madonas novadā

Rapša, ceriņu un pļavu ziedēšanas, kā arī rabarberu novākšanas laikā Zemgales Uzņēmējdarbības centrs (ZUC) reģiona aptuveni diviem desmitiem pašvaldību speciālistiem, kuru rūpju lokā ir uzņēmējdarbības, tostarp tūrisma, veicināšana teritorijā, organizēja veiksmes stāstu meklējumu braucienu uz Madonas novadu Vidzemē.

            Tiekoties ar pašvaldības Uzņēmējdarbības atbalsta un attīstības nodaļas darbiniekiem, kuri ikdienā strādā ciešā sazobē ar Tūrisma informācijas centru, zemgalieši kolēģu veikuma izklāstā guva daudz vērtīgu ierosmju biznesa ideju konkursa „Madona var vēl labāk” un Uzņēmēju sadarbības projektu līdzfinansēšanas konkursa, kā arī Uzņēmēju foruma organizēšanā, preču zīmes „Ražots Madonas novadā” popularizēšanā, arī vakanču piedāvājuma jauniešiem nodrošināšanā projektā „Jauniešu karjeras izvēles un amata prasmju apguve”. Pašvaldības speciālisti iegulda pacietīgu un mērķtiecīgu darbu biznesa inkubatora „Ideju cehs” izveidē, dažādu semināru un mācību organizēšanā uzņēmējiem, dalības nodrošināšanā gadatirgos un izstādēs, arī kopīgu atpūtas un sporta pasākumu rīkošanā.

            ZUC veiksmes stāstu meklējumu maršrutā Madonas novadā bija ietverta biznesa inkubatora „Ideju cehs” telpu apskate, ciemošanās lauku tūrisma mītnē „Kučuru dzirnavas”, kuru īpašnieki nodarbojas vien ar viesu uzņemšanu, galvenokārt kāzu svinību pakalpojumu kompleksa sniegšanu. Zemnieku saimniecība „ Jāņkalni” specializējas augļu un ogu ražošanā un pārstrādē, audzē mellenes, cidonijas, smiltsērkšķus, zemenes, rabarberus, gatavo sulas, sīrupus, sukādes, tējas un vēl citus produktus. Savukārt zemnieku saimniecībā „Līvi” atrodams viens no lielākajiem kazu ganāmpulkiem Latvijā, ar aptuveni 300 piena devējām. Saimniecībā izveidota kazu piena sieru ražotne, kur gatavo sešu veidu mīkstos sierus, ko realizē vien Latvijas tirgū, tostarp lielveikalu tīklā. Saimniecībā top arī kazas gaļas konservi, ko var uzlūkot kā sava veida delikatesi. Gandrīz vai pašā Madonas centrā darbojas SIA „Domu pietura” mājas vīnu ražotne, kas kļuvusi par tūristu grupu un individuālo ceļotāju iecienītu apmeklējuma objektu, jo īpašnieki piedāvā interesantu un pārdomātu vīna degustācijas programmu, rosina savstarpēji ieinteresētām sarunām par vīna darināšanas un lietošanas tradīcijām, ļauj katram sev tīkamākās šķirnes paraugus arī iegādāties.

Ciemojoties Vidzemes pusē, zemgalieši nevarēja atturēties vilinājumam uzkāpt Latvijas augstākā – Gaiziņkalna virsotnē un apskatīt krāšņo Kalsnavas arboretumu.

Juris Kālis,

ZPR sabiedrisko attiecību speciālists

Foto: Juris Kālis