Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ziemeļvidzemes pašvaldības nosaka vides izglītību par stratēģisku prioritāti atkritumu apsaimniekošanā

30. septembrī SIA “ZAAO” dalībnieku sapulcē, piedaloties visu 28 pašvaldību pārstāvjiem, nolēma vides izglītības nodrošināšanu Ziemeļvidzemē (ZAAO darbības reģionā) izvirzīt par stratēģisku prioritāti. Sapulcē Pārgaujas novada pašvaldība tika aicināta izveidot vides izglītības infrastruktūru un aktīvi iesaistīties finansējuma piesaistē vides izglītībai, cita starpā vēršoties pie VARAM un IZM.

Tas nozīmē, ka kopš atkritumu savākšanas un noglabāšanas sistēmas izveides un attīstīšanas reģionā šobrīd tieši atkritumu radītāju izglītošana kļuvusi par svarīgāko sistēmas posmu. Jau kopš 1998. gada, kad nodibināts atkritumu apsaimniekotājs ZAAO, paveikts liels darbs visu veidu atkritumu savākšanā, šķirošanā, nogādāšanā pārstrādei un noglabāšanā. Reģionā gan iedzīvotājiem, gan juridiskajām personām pieejams pienācīgs pakalpojumu loks, lai nodrošinātu mūsdienu prasībām atbilstošu atkritumu apsaimniekošanu.

Kopš 2002. gada ZAAO īsteno sistemātiskas vides izglītības aktivitātes pašvaldībās. Pašreizējo iespēju robežās pašvaldībām un ZAAO ir labas iestrādes vides izglītības jomā. ZAAO faktiski var uzskatīt par jomas līderi vides izglītībā. Kopš 2012. gada ZAAO reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas centrā “Daibe” īsteno Pārgaujas novada pašvaldības licencētu bērnu un jauniešu interešu izglītības programmu, kas papildina bērnu un jauniešu zināšanas par cilvēka un vides mijiedarbību, vides piesārņojumu, atkritumu veidiem, to apsaimniekošanu un otrreizējo pārstrādi. Tiek organizētas daudzveidīgas ekskursijas, izbraucieni u.c., tomēr ZAAO iespējas vides izglītības veicināšanā ir ierobežotas gan finansējuma, gan infrastruktūras ziņā.