Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldības Latvijas prioritātēm pielāgo ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķus

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), īstenojot projektu “Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs” un Latvijas Platforma attīstības sadarbībai (LAPAS) sadarbībā ar Jelgavas pilsētas domi 1. decembrī Jelgavā organizēja diskusiju par 2015. gada nogalē pieņemtajiem ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Tie pieņemti, lai nodrošinātu ikvienas valsts un pasaules labklājību, mazinātu iedzīvotāju nabadzību, vairotu vienlīdzību un sniegtu izglītības iespējas cilvēkiem visā pasaulē. Šie mērķi īstenojami līdz 2030. gadam, un katrai valstij tie jāiekļauj nacionālajā plānošanas un finansēšanas ietvarā.

Diskusiju atklāja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, iepazīstinot klātesošos ar Jelgavu kā Zemgales zinātnisko un tehnoloģisko centru. A. Rāviņš uzsvēra, ka Jelgavas pilsētai kā Nacionālas nozīmes attīstības centram ir jārūpējas par ekonomiskās izaugsmes un zināšanu radīšanas centru, ekonomiskās attīstības dzinējspēku, sadarbojoties un mijiedarbojoties ar tuvākajām pilsētām un teritorijām.

Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis uzsvēra, ka Latvijas izvirzītās prioritātes ir cieši saistītas ar ilgtspējīgas attīstības mērķiem, jo tās ir atbilstošas šodienas situācijai. V. Vesperis uzsvēra, ka attīstības plānošanas dokumentos jāliek uzsvars uz ilgtspējīgas attīstības mērķiem, valsts līmenī tas jau notiek - Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam un Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2014. - 2020. gadam, ir ietverti jautājumi, kas saistīti ar ilgtspējīgas attīstības mērķiem, nozīmīgi būtu arī pašvaldībām ilgtspējīgas attīstības prioritātes iekļaut savos attīstības plānošanas dokumentos.

Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Priede pieminēja, ka Latvijā pašvaldības apzinās, ka jāstrādā uz vietas, bet jādomā globāli. „Latvijas pašvaldības aktīvi īsteno attīstības sadarbības projektus un arī ir ļoti ieinteresētas divpusējā sadarbībā ar Austrumu partnerības valstīm,” atklāja M. Priede.

Jelgavas pilsētas domes Attīstības un pilsētplānošanas pārvaldes vadītājas vietniece Ilga Līvmane uzsvēra, ka lielāka daļa mērķu saistīti ar pašvaldībām, īpaši sasaistot 11. mērķi - Ilgtspējīgas pilsētas un kopienas - ar Jelgavu kā industriālu pilsētu, kurai raksturīga kvalitatīva dzīves un darba vide.

Savukārt Jelgavas novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Līga Lonerte savā uzrunā atklāja, ka, veidojot pēdējos attīstības plānošanas dokumentus, iesaistītas dažādas mērķa grupas – gan valsts, gan nevalstiskās organizācijas, - tādējādi kopīgi secinot, kāds ir attīstības pamatmērķis. „Patlaban kā galvenos virzienus Jelgavas novadā esam izvēlējušies starptautisko sadarbību un uzņēmējdarbību,” norādīja L. Lonerte.

 Latvijas Lauksaimniecības universitātes Starptautiskās sadarbības centra vadītājs, asociētais profesors Dr.phil. Voldemārs Bariss uzsvēra, ka izglītība, sabiedrības izglītošana un vērtību sistēmas maiņa ir vieni no galvenajiem jautājumiem, lai virzītos uz ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Tāpat arī būtiski ikvienam iesaistīties aktivitātēs, kas notiek viņu pagastā, novadā un valstī kopumā.
Sociālā vingrinājuma laikā, ko vadīja žurnālists Sandijs Semjonovs, diskusijas notika par nodokļu sistēmu valstī, uzņēmējdarbību, lielo uzņēmumu ienākšanu Latvijā, kā rezultātā tika secināts, ka mums pašiem, Latvijā dzīvojošajiem, jāatrod iespējas, kā padarīt savu valsti bagātu, mums jābūt maziem, elastīgiem un gudriem, lai īstenotu labas idejas.

Zane Začeva,

projekta asistente