Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ronēni pludmalē iznāk atpūsties, tāpēc par viņiem nevajag satraukties

Ir iestājies laiks, kad arvien vairāk cilvēku dodas ārpus mājas baudīt pavasara sauli, un viena no iecienītākajām pastaigu vietām, protams, ir pludmale. Nereti šo pastaigu laikā tiek pamanīts šķietami pamests un bezspēcīgs krasta smiltīs guļošs roņa bērns, un rodas jautājums - vai un kā tam vajag palīdzēt?

Marts un aprīlis ir laiks, kad roņu mātes uz ledus laiž pasaulē savus mazuļus. Tie piedzimst ar biezu, pūkainu, baltu kažoku, kas pasargā tos no aukstuma. Ronēni ātri aug un divu nedēļu laikā to svars ir palielinājies jau aptuveni divas reizes. Un kā lai tā nebūtu, ja šīs divas nedēļas roņu mamma to ir barojusi ar ļoti treknu pienu, kas satur 42% tauku un 11% olbaltumvielu. Pirmajā nedēļā māte pastāvīgi atrodas blakus savam mazulim, bet otrajā nedēļā tā jau sāk doties medībās.

Ronēni, ko var sastapt Latvijas piekrastē, visticamāk, ir dzimuši Igaunijā un līdz mums nokļuvuši peldus vai uz kāda ledus gabala.

Ja smiltīs gulošais ronēns ir ar balts un pūkains, viņš, visticamāk, žāvē savu kažociņu un gaida atgriežamies roņu mammu, kura jūrā medī. Māte barības meklējumos var būt prom arī vairākas dienas, un tajā laikā mazais ronēns droši var iztikt bez ēšanas. Ja ronēnam baltās pūkas vietā parādās pelēki laukumi vai to pilnībā klāj īsa pelēka vilna, tas jau sasniedzis aptuveni četru nedēļu vecumu,  ir kļuvis patstāvīgs un spēj pats saviem spēkiem iegūt barību.

Jāatceras, ka veselam roņu mazulim cilvēku palīdzība nav vajadzīga! Vislabāk roni atstāt tur, kur tas ir, nemēģināt dzīt to ūdenī, jo, ja ronēns būs pārāk jauns, pastāv liels risks, ka ūdenī tas nosals. Pastiprināta uzmanība mazajam dzīvnieciņam var radīt lielu stresu. Nevajag ronēnu aiztikt, jo tam ir ļoti asi zobi. Aizsargājoties tas var iekost, roņa kodiena brūces var nesadzīt pat vairākus mēnešus. Noteikti nevajag mēģināt roņu mazuli barot, it īpaši ar govs pienu, kas atšķirīgā sastāva dēļ dzīvnieku var nogalināt. Un vēl viena lieta, kas jāievēro – pastaigājoties ar suni, tas jātur pavadā, jo bieži gadās, ka tieši suņi savaino roņu mazuļus.

Ja tomēr ronēns ir acīmredzami novārdzis vai savainots, ieteicams sazināties ar Dabas aizsardzības pārvaldi pa tālr. +371 29198590. Pēc sarunas un apstākļu noskaidrošanas speciālisti izlems, vai ronēns ir atstājams pludmalē vai arī nogādājams Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Sandra Bērziņa,

LPS padomniece vides aizsardzības jautājumos