Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latgales kongresa simtgadei veltītā forumā dalībnieki uzsvēra valsts ilgtspējas stiprināšanas nepieciešamību

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā 28. aprīlī notika Latgales kongresa simtgadei veltīts forums „Ilgtspējas faktori un dabas vērtību saglabāšana Latvijas nākamajos simts gados”. Tas tika rīkots Latgales kongresa vēsturiskajā laikā, īstenojot Latvijas vides aizsardzības fonda multisektoriālā projekta “Latvijas vides un dabas vērtību cildināšana godinot Latvijas valsts pastāvēšanas simtgadi” aktivitāti.

Projekta īstenotāji: Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija un partneri – Rēzeknes novada pašvaldība, Ludzas novada pašvaldība, Līvānu novada pašvaldība, Madonas novada pašvaldība, biedrība „Latvijas Inovatoru apvienība” un biedrība „Biomasas tehnoloģiju centrs”.

Foruma ievaddaļa tika veltīta Latgales kongresa simtgades atcerei. Klātesošie noklausījās akadēmiķa Jāņa Stradiņa analītisko akadēmisko priekšlasījumu “Latgales kongresa galvenie vēsturiskie un mūsdienu akcenti”.

Otrajā daļā Latvijas Inovatoru apvienības valdes loceklis Andris Nātriņš un Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra iepazīstināja ar projekta „Latvijas ilgtspējas dimensijas – izglītoti cilvēki un dabas vērtību saglabāšana” konferencēs (Rēzeknē, Ludzā, Madonā un Līvānos) apspriestajām tēmām, pašreizējās situācijas raksturojumu, kā arī ekspertu ieteikumiem kvalitatīvas reģionālās politikas veidošanai Latvijā un Latgalē. Projekta konferencēs ekspertu izteikto galveno ieteikumu kopsavilkumā tika piedāvāti būtiskākie uzsvari ilgtspējīgas dzīves telpas veidošanā, dabas vērtību sasaistē ar sociālajiem, ekonomiskajiem aspektiem un pētniecību, kā vērtību pievienojošo faktoru, visbeidzot uzsverot izglītības īpašo lomu ilgtspējas kontekstā.

Pēc projekta prezentācijas sekoja augsta līmeņa ekspertu komentāru sesija, kurā tika ieskicēti iespējamie valsts ilgtspējīgas attīstības scenāriji, tūlīt veicamās nepieciešamās rīcības, lai konferencēs izteiktie priekšlikumi būtu īstenojami dzīvē ilgtermiņa perspektīvā. Tie papildinās stratēģiskās ievirzes uzsvaru apkopojumu un tiks iekļauti visa projekta kopsavilkumā. Ar šo kopsavilkuma dokumentu tiks iepazīstināti politiku veidotāji un citas iesaistītās puses. Savukārt, Saeimas Ilgtspējīgās attīstības komisijas 24. maija sēdes darba kārtībā ir iekļauts jautājums par projekta „Latvijas ilgtspējas dimensijas – izglītoti cilvēki un dabas vērtību saglabāšana” pienesumu Latvijas ilgtermiņa stratēģiskās plānošanas kontekstā.

Foruma laikā tika atklāta Rāznas Nacionālā parka desmitgadei un dabas vērtībām veltītā Andra Eglīša fotoizstādes ekspozīcija, ar kuru būs iespēja iepazīties arī Rīgā – Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā no 18. maija.  Turpinot projekta „Latvijas ilgtspējas dimensijas – izglītoti cilvēki un dabas vērtību saglabāšana” iniciatīvas, šajā dienā notiks arī Dabas aizsardzības pārvaldes sadarbībā ar Latvijas Universitāti rīkotā konference „Krustpunktā – daba. Atbildība un vīzijas”, kurā eksperti detalizētāk pievērsīs uzmanību dabas vērtību saglabāšanas un vides kvalitātes aspektiem.

Projekts „Latvijas ilgtspējas dimensijas – izglītoti cilvēki un dabas vērtību saglabāšana” ir veltīts Latvijas simtgadei un tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas finansiālu atbalstu.

Informācija arī: http://www.rta.lv/aktualitates/940

Foto: Māris Justs

 

Andra Mangale