Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Diskutē par jaunām metodēm darbā ar jaunatni pašvaldībās

3. maijā “K.K.FON STRICKA VILLĀ” jaunatnes lietu speciālisti pulcējās uz konferenci “Jaunas metodes darbā ar jaunatni pašvaldībās”, kuru organizēja Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra Eiropas Jaunatnes nedēļas 2017 ietvaros. Konferencē piedalījās Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji, eksperti no Austrijas, Somijas, Lietuvas, Latvijas un pašvaldību pārstāvji.

Konferencē ar Latvijas pašvaldību aktualitātēm darbā ar jaunatni iepazīstināja Vladislava Šķēle, kura norādīja uz jaunatnes lietu speciālistu biežo mainību pašvaldībās, kā arī uzsvēra jauniešu centru attīstību un stratēģiju darbam ar jaunatni veidošanas aktivitāti. 

Konferences dalībnieki tika sadalīti četrās darba grupās, lai izstrādātu efektīvus priekšlikumus darba ar jaunatni pašvaldībās darbības uzlabošanai, kā arī izvirzītie secinājumi tika apspriesti paneļdiskusijā.

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras direktore Daina Sproģe paneļdiskusijā uzsvēra, ka jaunieši ir tie, kuri veic pozitīvas pārmaiņas Eiropā, viņiem ir jāiesaistās un jāīsteno savas idejas, pašvaldībām būtu jāveicina jauniešu līdzdalība un jāiesaista jaunieši notiekošajos procesos.

Lai uzlabotu pašvaldību darbu ar jauniešiem, 2017. gadā Jaunatnes starptautisko programmas aģentūra nolēmusi likt lielāku uzsvaru uz sistemātisku un ilgtermiņa darbības plānošanu, izveidojot projektu “Jaunatnes darba kvalitātes celšana savā pašvaldībā”. Jaunā projekta ietvaros Saulkrastu, Brocēnu, Auces, Kocēnu, Limbažu, Valmieras un Dagdas pašvaldībām tiks sniegts individuāls atbalsts, lai izveidotu kvalitatīvu stratēģiju turpmākam darbam ar jaunatni.

Paneļdiskusijā piedalījās arī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece izglītības, bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumos Ināra Dundure, kura uzsvēra, ka pirms gadiem četriem, jaunatnes lietu speciālistu nebija tik daudz kā šodien, kas liecina par speciālistu svarīgumu, jomas nozīmīgumu pašvaldībās, kas balstās arī uz jauniešiem un bērniem kā resursu pašvaldībās. I.Dundure uzsvēra, ka LPS ir izveidots Latvijas pašvaldību jaunatnes lietu atbalsta tīkls, kurš aptver visas 119 Latvijas pašvaldības ar mērķi veicināt jaunatnes politikas īstenošanā iesaistīto personu sadarbību, atbalstītu un veicinātu izpratni par darbu ar jaunatni pašvaldībās, kā arī izplatītu informāciju starp jaunatnes jomas speciālistiem pašvaldībās.

Izglītības un zinātnes ministrijas Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta Valsts sekretāra vietniece - departamenta direktore Gunta Arāja norādīja uz to, ka jaunieši ir pašvaldības šodiena, tas ir resurss ar kuru ir jāstrādā un pašvaldībā strādājošie jaunatnes jomas speciālisti ir vērtība.

Liepājas Bērnu un jaunatnes centra struktūrvienības “Jauniešu māja” vadītāja Anna Īviņa uzsver, ka jaunatnes lietu speciālistu apmācību kvalitāte uzlabojas, speciālistiem, paaugstinot savas kompetences, ir nodrošināta iespēja apgūt prasmes valstiskā līmenī, kā arī minēja, ka ir nepieciešama atbalsta sistēma jauniešiem, lai viņš zina pie kā pašvaldībā vērsties un kam jautāt palīdzību.

Savukārt, Ilze Kļava, biedrības “Latvijas Mazpulki” padomes priekšsēdētājas vietniece, lai iesaistītu vietējos politiķus sarunās ar jauniešiem, aicināja veidot jauniešu organizācijas un tās vadot, kļūt par līderiem, kā arī vēlāk par pašvaldības deputātiem, tādā veidā atbalstot jaunatnes lietas pašvaldībā.  
Paneļdiskusijas dalībnieki uzsvēra, ka pašvaldībā ir jāsaprot, ka jebkurš jaunietis ir svarīgs, jauniešos ir jāveicina piederības sajūta savam novadam, lai viņi gribētu atgriezties un attīstīt savu pagastu, novadu.
Kā viens no ieteikumiem pašvaldībām izskanēja pašvaldības jaunatnes politikas plānošanas dokumenta izstrādāšana, pēc kura vadoties, tiks īstenota politika, kā arī pašvaldībām vajadzētu izmantot visus pieejamos finansiālos resursus, lai uzlabotu darbu ar jaunatni pašvaldībās.

 

Zane Začeva,

LPS jaunatnes lietu speciāliste