Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Anketēšana zivju dīķu īpašniekiem par ūdru radītajiem postījumiem

Šogad Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava” ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu uzsācis Eirāzijas ūdra sugas aizsardzības plāna izstrādi.

Eirāzijas ūdrs ir slaids, lokans, līdz metru garš dzīvnieciņš, kas apdzīvo ūdeņus un to piekrastes. Tas sastopams visā Latvijas teritorijā, bet redzams samērā reti, jo piekopj slēptu dzīvesveidu. Dienā tas patērē līdz pusotram kilogramam barības – vardes, vēžus, gliemjus u.c., tomēr galvenā barība ir zivis. Protams, ka savu barību ūdrs iegūst ne tikai upēs un ezeros, bet labprāt mielojas arī zivju dīķos, tāpēc neapšaubāmi rada zaudējumus dīķsaimniecībām. Šis ir viens no aspektiem, kas tiks ņemts vērā, izstrādājot sugas aizsardzības plānu.

2016. gada 7. jūnija Ministru kabineta noteikumos nr. 353 “Kārtība, kādā zemes īpašniekiem vai lietotājiem nosakāmi to zaudējumu apmēri, kas saistīti ar īpaši aizsargājamo nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem būtiskiem postījumiem, un minimālās aizsardzības pasākumu prasības postījumu novēršanai” paredzēta arī zivju dīķos ūdru nodarīto postījumu zaudējumu novērtēšana. Lai noskaidrotu šādu postījumu apmēru, ir sagatavota aptaujas anketa. Aicinām zivju dīķu īpašniekus aktīvi piedalīties anketēšanā, jo, lai rastu pēc iespējas labāku risinājumu, ir būtiski apzināt pieredzi un viedokli par šādu zaudējumu esamību, novērtēšanas iespēju un nozīmi saimnieciskajā darbībā. Jāpiebilst, ka iegūto informāciju paredzēts izmantot un publiskot tikai apkopotā veidā, bet Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” speciālisti sazinātos arī individuāli, ja situāciju vajadzētu precizēt vai pārbaudīt. 

Interesenti aicināti piedalīties arī sugu aizsardzības plānu izstrādes sabiedriskajās apspriedēs. Pirmā apspriede plānota 14. jūnijā Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā “Silava” Rīgas ielā 111 Salaspilī plkst. 11–13 (http://www.silava.lv/main/par-instittu/kontakti.aspx). Interesentiem aicinājums apstiprināt dalību apspriedē līdz 9. jūnijam, rakstot e-pastā: guna.bagrade@silava.lv.

 

 

Foto: Karina Dukule-Jakušenoka

 

Sandra Bērziņa,

LPS padomniece vides aizsardzības jautājumos

Aptaujas anketa
Plašāka informācija par plānu