Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Par „Sakoptākā meža” titulu cīnīsies septiņi finālisti

Latvijas Meža īpašnieku biedrības organizētā konkursa „Sakoptākais mežs” žūrija, kuras sastāvā ir arī Latvijas Pašvaldību savienības padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe, izvērtējot visus konkursam iesniegtos pieteikumus, ir izvirzījusi septiņus meža īpašumus, kas turpinās cīņu par „Sakoptākā meža” titulu.  Otrās kārtas ietvaros žūrijas locekļi dosies pie mežu īpašniekiem un vērtēs izvirzītos mežus klātienē. Pirmais žūrijas izbraukums jau šonedēļ – 17.augustā.

Konkursa „Sakoptākais mežs” otrajai kārtai izvēlēti šādi meža īpašumi: „Aucenieki” un „Polīši” Kuldīgas novadā, „Jaunkalniņi” Brocēnu novadā, „Liepziedi” Limbažu novadā, „Ļūcāni” Jēkabpils novadā, „Liepas” Burtnieku novadā, „Barnekalns” Madonas novadā.

Kopā tika saņemts 21 pieteikums par sakoptiem meža īpašumiem visā Latvijā. Vislielākais pieteikumu skaits bija Kurzemes reģionā. Pieteikumi saņemti arī no Vidzemes, Latgales un Sēlijas.

„No visiem pieteikumiem atlasīt septiņus labākos nebija viegls uzdevums. Katram pieteiktajam mežam piemita vismaz viena uzvarētāja cienīga īpašība, tāpēc žūrijas locekļiem ilgi nācās lauzīt galvas, lai no visiem kandidātiem atlasītu tikai dažus, kas tālāk cīnīsies par „Sakoptākā meža” titulu. Tomēr gribu atgādināt, ka visi dalībnieki ir savā ziņā uzvarētāji, tāpēc no biedrības puses izsakām pateicību visiem, kas piedalījās,” norāda Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Konkursanti tika vērtēti, analizējot meža īpašnieku ieguldījumu produktīvu un noturīgu mežaudžu izveidē, pievēršot uzmanību atjaunošanai, mežizstrādei, kopšanai, meža infrastruktūrai, ainavas elementu plānošanai, zinātniski pamatotu metožu izmantošanai ilgtspējīgā meža apsaimniekošanā. Tāpat tika lūgtas arī vietējās pašvaldības atsauksmes par konkrēto meža īpašumu.

Konkursa otrajā kārtā žūrijas locekļi dosies trijos izbraukumos – 17., 24. augustā un 7. septembrī, lai apskatītu un novērtētu konkursa dalībnieku meža īpašumus klātienē. Pēc apskates žūrija noteiks, kurš no īpašumiem ir pelnījis „Sakoptākā meža” titulu.

Mediju pārstāvji ir aicināti pievienoties žūrijas izbraukumos, klātienē iepazīstoties ar mežu īpašniekiem, konkursa organizētājiem, kā arī žūrijas pārstāvjiem. Pirmais izbraukums notiks 17.augustā. Izbraukuma laikā tiks apskatīti šādi meža īpašumi: „Ļūcāni” Jēkabpils novadā; „Barnekalns” Madonas novadā.

 

Izbraukumos tiek organizēts kopīgs transports no Rīgas. Izbraukšana paredzēta plkst. 08.30 no Skaistkalnes ielas 1, Rīgā. Par transporta iespējām un papildu informāciju lūdzam sazināties pa tel. 26903355 vai e-pastu zane@mezaipasnieki.lv.

 

24.augustā žūrija dosies uz „Auceniekiem” un „Polīšiem” Kuldīgas novadā un „Jaunkalniņiem” Brocēnu novadā. Savukārt 7.septembrī pie „Liepziedu” īpašnieka Limbažu novadā un „Liepas” īpašnieka Burtnieku novadā.

 

Konkursa mērķis ir apzināt labas mežsaimniecības prakses piemērus privātajos mežos un veicināt ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. Konkursa organizētājs ir Latvijas Meža īpašnieku biedrība. Uzvarētāju apbalvošana paredzēta Meža nozares Gada balvas „Zelta čiekurs” pasākuma ietvaros.

Plašāka informācija šeit.

 

Papildu informācija:

Zane Ieviņa

Latvijas Meža īpašnieku biedrības organizētā konkursa „Sakoptākais mežs”

Projektu vadītāja

Tālr.nr. 28714968

e-pasts: zane@mezaipasnieki.lv